Gilbert Mittler Financieel directeur

Gilbert Mittler (1949) was van 2000 tot 2008 als CFO de financieel topman van Fortis en staat te boek als een van de architecten van de overname van ABN Amro. Het ‘cijfergenie’ werd op 1 augustus 2008 werd hij ontslagen als CFO maar hij bleef aan als speciaal adviseur van de toenmalig topman Herman Verwilst.

Hij wist een fikse ontslagvergoeding voor zichzelf te regelen: 4 miljoen euro. In België werd verontwaardigd gereageerd op de hoogte van dat bedrag, onder meer door premier Yves Leterme die liet nagaan of het bedrag was terug te vorderen.

Gilbert begon zijn carriere bij accountant Arthur Andersen en ging later bij AG Groep werken dat overging in Fortis. In 1998 trad hij toe tot de raad van bestuur van de verzekeraar en in 2000 werd hij CFO. Na zijn vertrek richtte Mittler Dune Hill International op: een bedrijf dat zich richt op advies voor horecazaken. Het heeft geen website.

De rechtbank Utrecht oordeelde eerder, net als bij Votron, dat hij persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld wegens het verspreiden van valse en onjuiste informatie na de ABN Amro overname. Ook Mittler is onder verdenking gesteld en wordt in Belgie mogelijk strafrechterlijk vervolgd. Net als zijn medeverdachten vroeg hij deze week extra onderzoeksdaden van de onderzoeksrechter. De raadkamer kende die toe waardoor het nog onduidelijk blijft of Mittler en consorten daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd worden.