‘Geen risico van instabiliteit na arrestatie leider Gouden Dageraad’

Er is geen kans op “destabilisatie” van Griekenland na de arrestatie van de leider van de neonazistische partij Gouden Dageraad. Dat heeft minister van Financiën Yannis Stournaras vanochtend gezegd. Aanhangers van Gouden Dageraad gingen de straat op om tegen de arrestatie van hun leider te demonstreren.

De leider van Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, in mei op een persconferentie in Athene.
De leider van Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, in mei op een persconferentie in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Er is geen kans op “destabilisatie” van Griekenland na de arrestatie van de leider van de neonazistische partij Gouden Dageraad. Dat heeft minister van Financiën Yannis Stournaras vanochtend gezegd. Aanhangers van Gouden Dageraad gingen de straat op om tegen de arrestatie van hun leider te demonstreren.

De Griekse politie maakte vanochtend bekend de leider van Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, te hebben opgepakt op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Ook een parlementariër van de partij, Ilias Kasidiaris, werd gearresteerd. Voor vijf andere parlementariërs van Gouden Dageraad zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De arrestatie van Mihaloliakos en Kasidiaris komt nadat de 34-jarige hiphopartiest Pavlos Fyssas op 17 september bij een caféruzie werd doodgestoken door een lid van Gouden Dageraad. Fyssas had in zijn werk duidelijk stelling genomen tegen extreemrechtse groepen als Gouden Dageraad. Sinds de steekpartij klinkt in Griekenland de roep om de partij te verbieden.

Regering: arrestanten krijgen eerlijk proces

De Griekse minister van Justitie Haralambos Athanassiou benadrukte vanochtend dat alle leden van Gouden Dageraad die zijn of worden opgepakt een eerlijk proces krijgen. “De democratie in Griekenland is sterk”, aldus Athanassiou. Een woordvoerder van de regering zei vanochtend dat de arrestaties een gerechtvaardigd middel zijn om de Griekse democratie te verdedigen.

Enkele honderden aanhangers van Gouden Dageraad verzamelden zich vanochtend bij het hoofdbureau van de politie in Athene om te protesteren tegen de arrestatie van hun leider. Volgens politiek analist Ilias Nikolakopoulos wil Griekenland met het aanpakken van Gouden Dageraad vooral een signaal naar de buitenwereld geven, zo zei hij tegen persbureau AFP:

“Met deze aanhoudingen willen we de neergang van het Griekse imago in het buitenland stoppen. Dit is een boodschap die binnen en buiten Griekenland effect zal hebben.”

    • Pim van den Dool