Filip Dierckx Kortstondig topman

Filip Dierckx (1955) is de enige oud-topman van Fortis die tot op de dag nog een prominente plek in de financiele sector vervult. Dierickx, voormalig hoofd zakenbank bij het Fortis-concern, komt op 26 september 2008 aan het hoofd van Fortis als hij de zieke Herman Verwilst opvolgt. De aandeelhouders moeten dan nog met zijn benoeming instemmen. Dierickx leidt Fortis door de weken van september en oktober 2008 als de bank wordt genationaliseerd en verkocht aan BNP Paribas.

Dierckx verhuist mee naar de Franse bank, is nu de nummer twee van BNP Paribas. Hij is tevens voorzitter van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector.

Toch wordt ook Dierckx verdacht verdacht van misleiding van beleggers bij de val van het bankconcern omdat hij onjuist zou hebben gecommuniceerd over de financiële situatie. Hij is een van de acht voormalige Fortis-bestuurders die door beleggersvereniging VEB is gedaagd.

Dierckx was degene die de onderhandelingen over nationalisatie met de Belgische en Nederlandse staat moest voeren. Hij maakte daarbij de klungelige fout zich met het reddingsplan leesbaar in beeld op straat te laten fotograferen. Verkoop van het verworven belang in ABN Amro „voor xx miljard euro aan XXX” . Met de pen staat het cijfer 10 geschreven bij de beoogde miljardenprijs voor ABN Amro.