Fenomenale onderarm als achilleshiel

Topturner Yuri van Gelder heeft altijd wat. Is zijn onderarm niet ontstoken, dan is zijn rug wel gekwetst. Volgende week moet hij weer in de ringen op de WK in Antwerpen.

Foto Bastiaan Heus

Vergeleken met al die spiermassa is het een wondje van niks – amper groter dan de tatoeage van de ster op dezelfde pols. Het is de plaats waar het klittenband van de polsbeschermers de huid raken. Dat doen ze al meer dan tien jaar op de onderarmen van Yuri van Gelder, maar nu is het gaan ontsteken – een achilleshiel op een fenomenale onderarm. Nu ja, één van Van Gelders achilleshielen. Hij heeft altijd wat, zegt hij zelf. Vorige maand ging hij door zijn rug bij het wassen van zijn auto. Als fan vraag je je dan toch af waarom er niet elke zaterdag veertien ijverige buurjongens met emmers en sponzen klaarstaan om de wagen van de wereldkampioen van 2005 te laten glanzen.

Na twee weken stilstand is hij sinds vorige week weer volop aan het trainen. De strijd tussen het polsplekje en de rest van het lichaam is in volle gang: volgende week hangen de ringen voor hem klaar bij de wereldkampioenschappen turnen in het Sportpaleis in Antwerpen. Hopelijk zijn ze in orde. Bij de EK deze lente constateerde Van Gelder dat de voor hem turnende Oekraïner de ringen niet schoon had achtergelaten. Er zat honing op.

Tekst: Arjen Fortuin Foto: Bastiaan Heus