... en Nokia-baas Stephen Elop oogst hoon

Je zou zeggen dat er nogal wat nodig is om de gemiddelde Fin op de kast te krijgen. Maar voormalig Nokia-manager Stepen Elop is het gelukt. Want Finland is woedend op Elop. Premier Katainan sprak zijn afschuw uit. Minister van Financiën Jutta Urpilainen liet weten te vrezen voor de sociale cohesie van Finse samenleving.

Dat zijn forse uitspraken. Maar Elop heeft het er ook naar gemaakt. Drie jaar geleden kwam de Canadees over van Microsoft naar Nokia. Nu de telelfoondivisie van Nokial is verkocht, gaat hij gewoon terug naar Microsoft. Ondertussen heeft hij wel 18,8 miljoen euro verdiend met de verkoop de Finse kroonjuweel. En dat terwijl het Elops taak was om de neergang van het eens zo dominante producent van mobiele telefoons te stuiten. ‘Bestuurders zouden moeten worden beloond voor het leiden van bedrijven, zo schreef de Financial Times in een zuur commentaar. ‘niet voor het verhandelen ervan’.