... en dus bond Plasterk in en stelde hij zijn fusieplan met een jaar uit

Plasterk luistert naar de kritiek en stuurt eind april een brief naar de Tweede Kamer. De fusie wordt uitgesteld, laat hij weten. Van maart 2015 naar 1 januari 2016. Helaas, pas na de Provinciale Statenverkiezingen. Dus Noord-Hollanders, Utrechters en Flevolanders moeten in korte tijd tweemaal naar de stembus om hun democratische plicht te doen: eerst voor de Statenverkiezingen, en nog geen jaar later voor de tussentijdse herindelingsverkiezingen. Niet ideaal, vindt Plasterk, maar dan hebben de provincies en politieke partijen wel meer voorbereidingstijd.

Verder gaat hij om de tafel met de drie provincies om te „inventariseren welke taken die nu nog bij het Rijk berusten, kunnen worden gedecentraliseerd” naar de nieuwe Randstadprovincie. In dezelfde Kamerbrief doet de minister iets opvallends: hij neemt nadrukkelijk afstand van het plan voor de vijf landsdelen. Buiten de Randstad zijn er nu eenmaal geen „signalen” van „initiatieven van onderop” à la de Holland Acht. In Friesland, en ook in Limburg en Noord-Brabant ziet de minister „weinig animo” voor een fusie.

De slotzinnen van de brief: „Ik zal inventariseren of er initiatieven zijn om tot de vorming van meer landsdelen te komen. Het kabinet zal de keuzes van de provincies daarbij respecteren.” Het plan uit het regeerakkoord, ‘één landsdeel in 2015, vijf landsdelen in 2025’, verandert dus in ‘één landsdeel in 2016, en misschien later nog een paar’. Maar de kans dat de andere negen provincies vrijwillig fusies met elkaar aangaan, is niet enorm.