Elke twee jaar gaat het mis

BSE, Q-koorts, EHEC. Talloze boeren hebben na zo’n crisis hun bedrijf opgedoekt. Hoe is het hun vergaan? Vier ex-boeren vertellen hun verhaal.

Beelden van dode varkens, schapen, geiten of koeien die worden afgevoerd is wat de buitenwereld te zien krijgt bij een gezondheidscrisis in de agrarische sector. Is het bedrijf geruimd, dan zijn de camera’s weer weg. Hoe het de duizenden boerenbedrijven daarna vergaat, komen we niet te weten.

Er zijn de afgelopen twintig jaar diverse crises geweest die de Nederlandse landbouw in het hart hebben geraakt. Bijna iedere twee jaar gaat het mis. De gekkekoeienziekte (BSE) in 1997. De varkenspest rond dezelfde periode. De veevoeraffaires rond de eeuwwisseling. De mond- en klauwzeercrisis (MKZ) in 2001. De vogelpestuitbraak in 2003. Blauwtong bij schapen, in 2006. Q-koorts, in 2009. En twee jaar geleden de EHEC-crisis, rond de gevaarlijke variant van de gewone darmbacterie E. coli.

Bedrijven die generatie op generatie in de familie waren, gingen ten onder. Wat is er van de getroffen land- en tuinbouwers terechtgekomen?

Vier ex-boeren over hun ervaringen.

    • Steven Verseput