Dordts Albert Schweitzer ziekenhuis op 1 in ziekenhuis top-100

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Foto ANP / Frank van Beek

In de ziekenhuis top-100 die het AD heeft opgesteld staat het Albert Schweitzer ziekenhuis uit Dordrecht op de eerste plaats. Het ziekenhuis scoort onder meer bovengemiddeld goed als het gaat om ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en bij kankeroperaties.

Het ziekenhuis met vestigingen in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht stond vorig jaar op de negende plek en het jaar daarvoor op plaats 54. Het Medisch Centrum Leeuwarden staat onderaan. Het ziekenhuis gaat volgens het AD onderuit op de kwaliteit van de verpleging en de resultaten na kankeroperaties. Ook zou er te weinig aandacht zijn voor ondervoeding, pijn en verwardheid. Patiënten met prostaatkanker moeten te vaak opnieuw onder het mes vanwege complicaties.

Leeuwarden zegt aan verbetering te werken

De directeur van het ziekenhuis in Leeuwarden, Kees Donkervoort, zegt in de krant dat het ziekenhuis al had opgemerkt dat het op verschillende vlakken achterbleef. Hij laat weten dat aan verbetering wordt gewerkt, zo is een operatierobot voor de prostaatoperaties gekocht.

Als naar alle ziekenhuizen wordt gekeken is de ziekenhuiszorg volgens de krant vooruitgegaan. Complexe operaties worden vaker door ervaren medische teams uitgevoerd en er traden minder complicaties op die een tweede operatie vereisen.

Aantal patiënten met doorligwonden gedaald

Het is de tiende keer dat de krant een ziekenhuis top-100 opstelde. In tien jaar tijd is het aantal patiënten met doorligwonden volgens de krant drastisch gedaald. Ook is er meer aandacht voor pijnbestrijding en ondervoeding.

Voor het opstellen van de ranglijst keek de krant onder meer naar gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verenigingen van medisch specialisten en medische richtlijnen. (Novum)