Doe die dag helemaal niets

Genieten van je bruiloft

Het heet de ‘mooiste dag van je leven’ te zijn, maar hoe zorg je dat het dat ook wordt? Vijf tips voor degenen die binnenkort gaan trouwen.

Tekening Paul Steenhuis

1Drink veel, maar niet té veel. Je bruiloft is het resultaat van je een jaar lang elke dag schuldig voelen dat je alwéér niet de bloemist of trouwlocatie gebeld hebt. Als op je trouwdag eindelijk alles samenkomt verdien je een beloning: alcohol.

Aangezien je ’s ochtends waarschijnlijk al begint met proosten, is inhouden een ingewikkelde zaak. Dat maakt, in combinatie met niet of nauwelijks tijd om te eten, de kans groot dat je dronken wordt op je eigen bruiloft. Niet doen.

Voor je het weet vertel je eindelijk je schoonmoeder de waarheid. Of leg je een collega uit dat je, was het allemaal heel anders gelopen, best met haar had kunnen trouwen. Daar komt bij dat je je de volgende ochtend niets kan herinneren van de mooiste dag van je leven.

2Regel alles zelf, behalve op de dag zelf. Belast de ceremoniemeester maar met één ding: de dag zelf in goede banen leiden. Laat hem of haar niet de uitnodigingen ontwerpen, de locaties boeken en de fotograaf regelen. Dat kun je prima zelf doen. Hij of zij is tenslotte één van je beste vrienden.

Op de dag zelf moet je niks om handen hebben. Maak een tijdschema voor je ceremoniemeester van minuut tot minuut. Laat hem de bloemen ophalen, laat hem de menigte toespreken dat ze nu écht richting feestlocatie moeten vertrekken. Laat je op de dag zelf leiden door de dag die je zelf hebt georganiseerd.

3Verlies je man/vrouw niet uit het oog. Eén van de grootste uitdagingen van je bruiloft is met iedereen even kort te spreken. Hoe vergroot je die kans? Juist, door apart van elkaar zo veel mogelijk gasten op te zoeken. Voor je het weet is de dag voorbij en heb je elkaar nauwelijks gezien. Het is lastig, maar zorg dat je ook bij elkaar in de buurt blijft. Ga ook nog samen dansen na de openingsdans. Zoek de ander even op in de menigte en vertel hoe blij je bent met elkaar.

4Kies één moment helemaal alleen. Op je bruiloft word je van de eerste tot de laatste minuut opgeslokt door het moment. Neem één moment even afstand van wat je nu eigenlijk beleeft. Loop even weg en kijk van een afstandje toe naar wat er gaande is. Blijf even iets langer op de wc en geniet van wat je overkomt. Het gaat misschien wel je mooiste moment van de dag worden.

5Verwacht geen bijzondere seks in je huwelijksnacht. Pas als het écht niet meer gaat, vertrek je richting hotel. Eenmaal daar zul je instorten, zoals je nooit eerder ingestort bent. Dat is niet erg. De huwelijksnacht is hoogstwaarschijnlijk niet de eerste keer dat je samen in bed ligt en het zal zeker niet de laatste zijn. Seks omdat het nu eenmaal je huwelijksnacht is? Kun je doen, maar slechte seks gaat je ernstig teleurstellen. Liever de ochtend erna.

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer