Chipfabrikant Intel belooft opnieuw comeback in tablets en smartphones

Een nieuwe generatie zuinige chips geeft Intel hoop op groei in de mobiele markt.

„Intel zal nooit een rol kunnen spelen in de smartphone.”

Het vergt lef om de presentatie van een nieuwe Intel-chip voor mobiele apparaten zo te beginnen. Toch trapt de chipfabrikant af met uiterst kritische citaten uit de vakpers. Het beeld bestaat immers dat Intels chips goed zijn voor pc’s en servers, maar lang niet zuinig genoeg voor gebruik in tablets en telefoons. In die apparaten zitten vrijwel altijd chips die met concurrerende technologie van het Britse ARM gebouwd zijn.

Zowel Samsung als Apple, de grootste producenten van mobiele gadgets, bouwen hun eigen ARM-chips. De vraag naar pc’s en notebooks daalt, omdat mensen hun geld liever uitgeven aan een smartphone of tablet. Daarom zag Intel in 2012 zijn winst met 15 procent dalen tot 11 miljard dollar (op een jaaromzet van 53 miljard). De pc-markt beleeft de zwaarste krimp sinds de eerste IBM-PC in 1981 op de markt kwam. Volgens onderzoeksbureau Gartner werden in Europa in het tweede kwartaal 24 procent minder notebooks verkocht.

Eerder deze maand kondigde de nieuwe Intel-baas Brian Krzanich dat hij het bedrijf wil ‘mobiliseren’: chips bouwen die geschikt zijn voor telefoons en kleine apparaten als smartwatches. Hyperzuinige kleine chips zijn de toekomst, aldus Krzanich.

Zijn voorganger Paul Ottelini dacht nog dat Intel zich ging herpakken met de ultrabook – een luxe kruising tussen tablet en pc. Maar dat viel tegen.

Patrick Bliemer, verantwoordelijk voor Intel in Noord-Europa, wijt de teleurstellende verkoopresultaten van de ultrabooks aan de crisis. De komst van een nieuw besturingssysteem – traditioneel een stimulans voor de verkoop – maar Windows 8 heeft de terugval van de pc-sector niet kunnen stoppen. Het is de vraag of dat Windows 8.1 (volgende maand op de markt) wel gaat lukken.

Intel zet alles op verbetering van het energieverbruik. De nieuwste generatie notebooks houdt het 9 à 10 uur op een volle accu vol. Intel denkt dat de consument wel te porren is voor ‘2-in-1-apparaten’; notebooks met zowel toetsenbord als aanraakscherm .

Maar de werkelijke winst moet komen van de tabletmarkt. Deze keer heeft Intel een Atom-chip ontwikkeld die daadwerkelijk kans maakt op een groter marktaandeel. Uit tests van de allereerste prototypes, uitgevoerd door de Nederlandse techsite Hardwareinfo, blijkt dat de nieuwe Bay Trail-chip de prestaties en efficiency van de huidige ARM-concurrenten overtreft.

Intel hoopt dat voor de kerst de eerste tablets met Windows en Android in de winkel zullen liggen. Microsoft, van oudsher Intels bondgenoot, ontwikkelde al een aparte Windows-versie voor ARM-chips. Maar dat besturingssysteem kan geen traditionele Windows-software draaien – reden waarom die Windows-versie nog geen commercieel succes is.

Intel mag dan een monopoliepositie op de server- en pc-markt hebben, de ambities voor de tablet pc worden voorzichtig geformuleerd. De chipfabrikant belooft al jarenlang dat de mobiele markt veroverd gaat worden, maar het doel is nu bescheiden. „Dit jaar waren we voor het eerst meetbaar in de tabletverkopen. We hopen dat we volgend jaar ruim meetbaar zijn”, zegt Patrick Bliemer.