Bestuurstop 50 Plus stapt op vanwege conflict met Krol en Nagel

Partijleider Henk Krol in april tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van 50Plus in Media Plaza.
Partijleider Henk Krol in april tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van 50Plus in Media Plaza. Foto ANP / Robin Utrecht

De top van het bestuur van ouderenpartij 50Plus stapt op. Dat laten de voorzitter van de ouderenpartij Willem Holthuizen en de vicevoorzitter en penningmeester vanmiddag weten. De twee kunnen niet langer werken met politiek leider Henk Krol en oprichter Jan Nagel.

De top van de partij, Kamerleden, Statenleden en voorzitters van de provinciale afdelingen kwamen vanmiddag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. De interne crisis bij 50Plus begon vorige week, toen het partijbestuur twee prominente partijleden, campagneleider Dick Schouw en zijn partner en bestuurslid Adriana Hernández, royeerden zonder medeweten van Krol en Nagel. Volgens het bestuur hadden Schouw en Hernández “de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen overschreden”.

Schouw doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen met een vereniging van lokale ouderenpartijen, Ouderen Politiek Actief (OPA), omdat 50Plus besloten heeft die verkiezingen over te slaan. Hij haalde zich de woede van het bestuur op de hals door OPA ook landelijk te registreren, zodat hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou kunnen meedoen als concurrent van 50Plus.

Hernández is uit de partij gezet omdat ze in ruil voor een tweede plaats op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen ervoor zou zorgen dat de partij van haar vriend, OPA, niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen. Ze zou de afspraak niet zijn nagekomen.

Holthuizen noemt ‘gezwabber’ Krol reden vertrek

Net als Krol en Nagel was ook voorzitter Holthuizen niet op de hoogte van het royement omdat hij op vakantie was. Hij schaarde zich echter achter de rest van het partijbestuur en zo kwam het tot een directe confrontatie met Krol en Nagel. Holthuizen noemt tegenover De Telegraaf het “gezwabber” van Krol rond het royement de reden van zijn opstappen.

Vanmiddag om 15.00 uur zou er een crisisoverleg van 50Plus beginnen, waarbij naast de hoofdrolspelers ook Kamerleden, Statenleden en voorzitters van de provinciale afdelingen aanwezig waren.