Ballmer neemt in stijl afscheid van personeel Microsoft: ‘time of my life’

Steve Ballmer, de bestuursvoorzitter van Microsoft, stond altijd al bekend als een enthousiaste performer op het podium. Afgelopen week werd dat eens te meer duidelijk toen hij voor het laatst een werknemersbijeenkomst leidde. The Verge publiceerde een exclusieve video van zijn emotionele afscheidsspeech.

Ballmer, die binnen twaalf maanden vertrekt en nog geen opvolger heeft, kan zijn emoties moeilijk onder controle houden als hij beseft dat hij voor de laatste keer al het personeel van Microsoft toespreekt. In de laatste paar minuten van zijn toespraak schreeuwt hij een aantal keren, spreekt hij met gebroken stem en kan hij niet genoeg benadrukken dat zijn tijd bij Microsoft “the time of my life” was. Vervolgens klinkt ‘Dirty dancing’ en vliegt Ballmer velen in de armen.

The Verge noemt het optreden van Ballmer “vintage, perfect Steve Ballmer”:

It is powerful and touching footage — one of the most influential men in the history of technology saying goodbye to the company he helped create. It is also vintage, perfect Steve Ballmer: intense, emotional, and set to the Dirty Dancing soundtrack. The tech industry will never again have anyone like him.

Ballmer had het imago van de goede verkoper

Ballmer zal herinnerd worden als een topman die de machtspositie van zijn bedrijf aangetast zag worden, maar in reactie daarop de structuur van Microsoft probeerde te wijzigen, schreef onze economieredacteur Jan Meeus eind vorige maand in NRC Handelsblad:

Waar Gates altijd werd gezien als de visionair, werd Ballmer weinig vleiend neergezet als vooral een goede verkoper. Ballmer staat sinds 2000 aan het hoofd van Microsoft. In die periode is de machtspositie van het bedrijf ernstig aangetast en de koers van het aandeel bijna gehalveerd. Microsoft is nog altijd de dominante aanbieder van software op de markt voor personal computers. Op die markt vormde het samen met partners als HP, Dell, Intel en IBM een bijna niet breken machtsblok. [...] Microsoft probeert met een windowsversie voor de smartphone en de tablet een inhaalslag te maken. Daar is het bedrijf vooralsnog weinig succesvol in. De afgelopen twee maanden heeft Ballmer de managementstructuur van Microsoft drastisch gewijzigd. Het bedrijf kent nu nog maar vier divisies, waarvoor Ballmer nieuwe bazen benoemde.

    • Pim van den Dool