AKO-jury negeert de grote reputaties

De jury van de AKO Literatuurprijs heeft vrijdagavond een zeer verrassende lijst nominaties bekendgemaakt. Op de ‘toplijst’ staan twee non-fictietitels: De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek en De vergelding van Jan Brokken. Daarnaast werden de romans Hoe ik een beroemde Nederlander werd van Wouter Godijn, Feest van het begin van Joke van Leeuwen, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer en De dode arm van Allard Schröder genomineerd. Alleen Schröder won eerder een van de grote jaarprijzen: elf jaar geleden kreeg hij de AKO-prijs voor De hydrograaf.

Door de meeste prijswatchers getipte schrijvers als A.F.Th. van der Heijden (De helleveeg), Oek de Jong (Pier en oceaan), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Saskia de Coster (Wij en ik) en Margriet de Moor (Mélodie d’amour) stonden nog wel op de ‘Tiplijst’ van 25 boeken, maar vielen af. Geen enkele Vlaming haalde de laatste zes.

De juryvergadering, vrijdagmiddag in de residentie van de Vlaamse ambassadeur in Den Haag, nam slechts een uur in beslag, meldde voorzitter Patrick Janssens (oud-burgemeester van Antwerpen) in het televisieprogramma Nieuwsuur. De jury bestaat verder uit de critici Karl van den Broeck, Toef Jaeger, Daniëlle Serdijn, Fleur Speet en Veerle Vanden Bosch. De prijs van 50.000 euro wordt op maandagavond 28 oktober uitgereikt in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.