Akkoord over technocratenregering in Tunesië

Demonstranten gingen eerder deze week nog de straat op om het aftreden van de regering te eisen.
Demonstranten gingen eerder deze week nog de straat op om het aftreden van de regering te eisen. Foto Reuters/Anis Mili

De regerende islamistische Ennahda-partij in Tunesië heeft zich vandaag na onderhandelingen met oppositiepartijen bereid verklaard de macht af te staan. Binnen drie weken zal een voorlopige regering van technocraten zonder partijbindingen worden gevormd. Dat heeft een woordvoerder van het vakverbond UGTT vanmiddag meegedeeld tegenover persbureau AP.

Tienduizenden Tunesiërs zijn begin deze maand nog de straat op gegaan om het vertrek te eisen van de door fundamentalisten gedomineerde regering. Het was het grootste protest sinds in juli een politieke crisis uitbrak na de moord op een oppositieleider.

De oppositie, geleid door het Nationaal Reddingsfront, eiste dat de fundamentalistische regeringspartij Ennahda plaats zou maken voor een interim-regering en dat er vervolgens nieuwe verkiezingen worden gehouden. De oppositie vindt dat de lankmoedige houding van Ennahda heeft geleid tot de moord op de oppositieleider.

Tunesië, het land waar de Arabische Lente van 2011 begon, kampt al twee jaar met onrust. Deze is verergerd door de moorden op twee vooraanstaande leden van de oppositie in februari, en dus in juni.

    • Annemarie Coevert