Ajax boekt ruime zege op Eagles

Ajax heeft vanavond een ruime zege op Go Ahead Eagles geboekt in de Eredivisie. De landskampioen versloeg de ploeg uit Deventer dankzij een sterke fase kort na rust met 6-0. De Amsterdammers klimmen naar de tweede plaats met veertien punten, één minder dan PSV.

Een eigen doelpunt van Antoine van der Linden brak de ban kort na rust, waarna Ajax in een tijdsbestek van zes minuten uitliep naar 4-0. Lesley de Sa en Kolbeinn Sigthórsson (2x) scoorden. Lerin Duarte en Siem de Jong gaven de zege vervolgens nog meer glans.

De Sa speelde in plaats Sigthórsson

Met De Sa in plaats van Sigthórsson begon Ajax, dat vorige week nog klop kreeg van PSV, voortvarend aan het duel. Viktor Fischer was twee keer gevaarlijk. Binnen drie minuten kregen de Amsterdammers echter een tegenslag te verwerken, toen Bojan Krkic met een hamstringblessure naar de kant moest. Daardoor kwam Sigthórsson toch snel in de ploeg.

Fischer leek bij zijn derde kans wel te scoren, maar alleen voor doelman Eloy Room kon de linksbuiten het niet afmaken. In de rebound mikte Duarte hoog over. Aan de andere kant had Christian Poulsen daarvoor al namens Ajax een inzet van de bezoekers van de lijn gehaald.

Kort na rust was het direct raak

Waar de eerste helft verder gezapig verliep, was het kort na rust direct raak voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Uit een lage voorzet van Sigthórsson werkte Van der Linden de bal ongelukkig achter zijn eigen keeper. Twee minuten later werd de score verdubbeld. Basisdebutant De Sa liet Room voor de tweede keer kansloos.

Het leed voor de Eagles was daarmee nog niet geschied. Sigthórsson tikte in de 52e minuut een voorzet van De Sa binnen en zorgde weer een minuut later met een schot in de verre hoek voor 4-0. Na ruim een uur strafte Duarte een foute terugspeelpass van Xandro Schenk af en niet veel later maakte aanvoeder De Jong de zesde treffer.

Ajax kon de ruime zege goed gebruiken met het oog op het Champions Leaguetreffen met AC Milan. De Italianen komt dinsdag op bezoek in Amsterdam.
(Novum)