620 kinderen mogen blijven door pardon

620 kinderen die al lange tijd in Nederland verblijven, krijgen een permanente verblijfsvergunning. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet vrijdag weten dat daarnaast ook 690 gezinsleden van de kinderen een vergunning krijgen in het kader van het zogenoemde kinderpardon, dat op 1 februari in werking trad.

Er zijn zo’n 3.260 aanvragen ingediend, waarvan er ongeveer 1.800 zijn afgewezen. Op dit moment lopen nog 1.300 bezwaarzaken. Teeven wil dat deze in het voorjaar allemaal zijn afgehandeld.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen voordat ze 18 jaar worden, een verblijfsvergunning krijgen. Die moeten ze dan wel aanvragen voordat ze 21 zijn. Hun ouders en eventuele broertjes en zusjes mogen ook blijven, mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Het kinderpardon is van groot belang voor de PvdA. De partij haalde tijdens de formatie-onderhandelingen de regeling binnen, in ruil voor afspraken over strengere migratieregels die de VVD graag wilde. Het ministerie van Veiligheid en Justitie dacht in februari dat ongeveer 800 kinderen voor het pardon in aanmerking zouden komen.