WK-voetbal in Qatar komt steeds verder onder druk

Volgens The Guardian zijn er bij de bouw van infrastructuurprojecten in Qatar ten behoeve van het WK voetbal in 2022 al zeker 44 Aziatische arbeiders omgekomen.

Aziatische arbeiders maken in de Qatarese hoofdstad Doha een stadion schoon.
Aziatische arbeiders maken in de Qatarese hoofdstad Doha een stadion schoon. Foto AFP

De organisatie van het WK-voetbal van 2022 in Qatar komt steeds onder verder druk. Na beschuldigingen van corruptie en zorgen om de verzengende hitte worden nu de arbeidsomstandigheden bij de bouw van infrastructuurprojecten in twijfel getrokken. Volgens een onderzoek van The Guardian zouden er in ruim een maand tijd meer dan veertig doden zijn gevallen. De Britse krant baseert zich daarbij mede op gegevens van de Nepalese ambassade in Doha. De autoriteiten van Qatar hebben aangekondigd de zaak te onderzoeken.

De FIFA verkoos Qatar in december 2010 als organiserend land boven andere kandidaten als de VS, Japan, Zuid-Korea en Australië. De kans is groot dat het toernooi vanwege de hitte in de zomermaanden zal worden verplaatst naar de winter. De FIFA houdt vooralsnog vast aan Qatar als organiserend land.

Nepalese arbeiders

Qatar geeft naar verwachting 100 miljard euro uit aan infrastructuur-projecten, gerelateerd aan het WK. De verwachting is dat in aanloop naar naar het toernooi circa 1,5 miljoen buitenlandse werknemers worden binnengehaald om alle havens, wegen, bruggen, hotels en stadions aan te leggen. Ongeveer vier op de tien migrantenarbeiders in Qatar zijn Nepalezen.

Volgens The Guardian zouden duizenden Nepalese arbeiders een vorm van ‘moderne slavenarbeid’ verrichten. Tussen 4 juni en 8 augustus zouden minstens 44 arbeiders om het leven zijn gekomen. Daarbij ging het bij meer dan de helft om hartaanvallen, hartfalen of arbeidsongevallen.

Het onderzoek heeft ook aanwijzingen opgeleverd voor dwangarbeid in een groot infrastructuurproject in Lusail City, waar de finale van het toernooi moet worden gespeeld.

Ontwikkelaar Lusail Real Estate Company liet aan de Britse krant weten schendingen van de arbeids-, gezondheids- en veiligheidswetten niet te tolereren. Aannemers en onderaannemers worden voortdurend gewezen „op onze verwachtingen en hun contractuele verplichtingen aan zowel ons als aan individuele werknemers”. De misstanden betreffen „mogelijk illegale activiteiten van één onderaannemer”.

Het ministerie van arbeid van Qatar stelt dat er strenge regels zijn voor het werken in grote hitte en adequate betaling van loon. Er wordt periodiek gecontroleerd of de regels worden nageleefd en bij overtreding worden boetes uitgedeeld of zaken aangebracht bij de gerechtelijke autoriteiten.

Het organiserend comité van het WK Voetbal 2022 zegt dat de werkzaamheden aan projecten die direct aan het WK zijn gerelateerd nog moeten beginnen. Desondanks zegt het comité zich zorgen te maken over de beschuldigingen aan het adres van de aannemers die bij de bouw van Lusail zijn betrokken. Volgens het comité is de Qatarese overheid begonnen met een onderzoek naar de zaak.