Witte weduwe: de meest gezochte vrouw ter wereld

De Britse vrouw is mogelijk betrokken bij grote aanslag in winkelcentrum Nairobi.

Ze is sinds gisteren de meest gezochte vrouw ter wereld: de 29-jarige Samantha Lewthwaite uit het Britse Aylesbury. Interpol vaardigde gisteren op verzoek van Kenia een wereldwijd arrestatiebevel uit voor de ‘witte weduwe’, zoals ze wordt genoemd.

Lewthwaite is mogelijk betrokken bij de aanslag in het Westgate-winkelcentrum in Nairobi vorige week. Het arrestatiebevel van Interpol heeft hier formeel niet mee te maken. Dit gaat over „het bezit van explosieven en samenzwering met als doel een misdaad te plegen in december 2011”. Lewthwaite zou toen aanslagen hebben beraamd op hotels en restaurants, ook in Kenia.

Maar de link tussen Lewthwaite en de terreur in Nairobi van vorige week werd door Britse media snel gelegd. Overlevenden van de aanslag hebben verklaard dat zich onder de daders een blanke vrouw bevond. De Keniase minister van Buitenlandse Zaken sprak over een Britse, vrouwelijke dader. Bewijs daarvoor is er nog niet.

Lewthwaite vertrok twee jaar geleden met haar kinderen uit het Verenigd Koninkrijk naar Afrika. Ze was getrouwd met Germaine Lindsay, een van de daders van de aanslagen van 7 juli 2005 op twee bussen en een metro in Londen. Lindsay zelf, drie andere daders en 52 forenzen kwamen hierbij om het leven.

Lewthwaite, dochter van een Britse militair, groeide op in Zuidwest-Engeland. Ze kwam via een familievriend, bij wie ze veel tijd doorbracht na de scheiding van haar ouders, in aanraking met de islam. In 2002 ontmoette ze online Lindsay, een Jamaïcaanse Brit. Ze kregen twee kinderen, van wie één na Lindsays dood in 2005 werd geboren. Lewthwaite verhuisde naar het noorden van Engeland, en vervolgens naar Zuid-Afrika.

De eerste aanwijzingen dat ook zij zou zijn geradicaliseerd, kwamen vorig jaar. The Sunday Times meldde dat ze lid zou zijn van terreurgroep Al-Shabaab. Ze zou onder het alias Natalie Webb met een Zuid-Afrikaans paspoort door Oost-Afrika reizen en westerlingen rekruteren voor de jihad.

Tot gisteren werd ze alleen gezocht wegens paspoortfraude en identiteitsdiefstal. Vrienden noemen haar „een gewoon meisje” met „een gebrek aan zelfvertrouwen”. Ze was een volger, geen leider”, zei een goede bekende, Raj Khan, tegen de BBC.