Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

VN-Veiligheidsraad bereikt overeenkomst over resolutie voor Syrië

De vijf machtige heren van de Veiligheidsraad met als tweede van links Laurent Fabius en van rechts naar links Wang Yi (China), John Kerry (VS) en secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.
De vijf machtige heren van de Veiligheidsraad met als tweede van links Laurent Fabius en van rechts naar links Wang Yi (China), John Kerry (VS) en secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. Foto AP / Jason DeCrow

De vijf permanente leden van de doorgaans diep verdeelde Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben vannacht een overeenkomst bereikt over een conceptresolutie waarmee de vernietiging van chemische wapens in Syrië tot stand moet worden gebracht. Dat schrijft persbureau AP.

Het uitvoerend bestuur van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) komt vanavond in Den Haag bijeen om zich te buigen over het plan voor de ontmanteling van het chemischewapenarsenaal van Syrië. De tekst van deze organisatie wordt hierop opgenomen in de resolutie. Als de organisatie, waarbij 41 landen zijn aangesloten, akkoord is met het plan, kan er een stemming plaatsvinden over de resolutie.

Mocht de resolutie worden aangenomen, en Syrië zich hier niet aan houdt, kan er een tweede resolutie worden aangenomen onder Hoofdstuk 7 van het VN-handvest, dat militair ingrijpen mogelijk maakt.

‘Bindende resolutie, maar nog geen directe verwijzing naar militair ingrijpen’

De conceptresolutie wordt door westerse diplomaten omschreven als bindend en afdwingbaar, maar er wordt niet verwezen naar militair ingrijpen of andere mogelijke sancties wanneer Syrië zich niet aan de verplichtingen houdt. De Amerikaanse minister Kerry erkent dat de tekst in de resolutie geen militair ingrijpen mogelijk maakt, maar geeft aan dat dit nu niet is uitgesloten. Volgens een Amerikaanse diplomaat betekent resolutie hoe dan ook dat het niet naleven van ervan gevolgen zal hebben voor het Syrische regime.

Stemming volgt na plan van OPCW

VS en Rusland waren het al eens over de resolutie

De Verenigde Staten en Rusland waren het al eens over een resolutie die moet voorzien in de ontmanteling en overdracht van alle chemische wapens in het land. Gisteravond leek China zich ook al achter de resolutie te gaan scharen.

De onderhandelingen over de tekst liepen vorige week vast omdat de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië wilden dat een expliciete dreiging met militaire actie in de resolutie zou worden opgenomen, maar Rusland weigerde hiermee in te stemmen, waarna de tekst werd aangepast.

China en VS zouden goede gesprekken hebben gehad over het belang van unanimiteit binnen de Veiligheidsraad. Beide zijn het eens over het belang van snel ingrijpen.

Een week geleden liet Bashar al-Assad weten mee te willen werken aan de ontmanteling van zijn arsenaal aan chemische wapens. Dit gaat echter wel minstens een jaar duren, meent de Syrische president.