Timmermans: VN moet overgaan tot gecoördineerde actie in Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet overgaan tot “gecoördineerde actie” in Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt tijdens de 68ste Algemene Vergadering van de VN
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt tijdens de 68ste Algemene Vergadering van de VN Foto AP/ Mary Altaffer

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet overgaan tot “gecoördineerde actie” in Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De situatie in Syrië vormt volgens de minister een serieus gevaar voor de internationale vrede en veiligheid:

“Syrië voldoet niet aan de internationale norm die voorschrijft dat het land zijn burgers moet beschermen.”

De internationale gemeenschap draagt volgens de minister verantwoordelijkheid:

“Nederland steunt het voorstel dat leden van de Veiligheidsraad hun veto niet mogen gebruik om interventie in Syrië te voorkomen.”

Chemische wapens moeten weg zijn in juli 2014

Het Syrische chemischewapenarsenaal moet in de eerste helft van 2014 vernietigd zijn. Dat staat in het voorstel (pdf) van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Vanavond vergadert het bestuur over het voorstel.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad werden het gisteren eens over een resolutie die verlangt dat Syrië zijn chemische arsenaal opgeeft en experts van de OPCW ongehinderd toegang verleent. Maar als Syrië hier niet aan voldoet is nog een tweede resolutie nodig om naleving eventueel met militaire maatregelen af te dwingen. Vannacht volgt er wellicht al een stemming in de VN-veiligheidsraad. (Novum)