Tien korte films van tien minuten

Zien Film

De avond van de korte film Nederland 2, 23.40-01.58u.

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.’ Er zijn talloze uitdrukkingen om de waardering voor iets kleins of korts uit te drukken. Soms dienen ze als geuzennaam: de Vlaamse Vereniging voor Mensen met Kleine Gestalte heet Kort Maar Krachtig. Iets ultrakorts maken lijkt zelfs een culturele trend, zo rukt het via bijvoorbeeld internet of Twitter verspreide flitsverhaal (‘flash fiction’) de laatste jaren op, verhalen met een maximale lengte van 1000 woorden. Schrijver A.L. Snijders specialiseert zich al jaren in wat hij het zeer korte verhaal (zkv) doopte.

Sinds 2001 kent de Nederlandse film- en televisiewereld Kort!, een project waarbij elk jaar tien korte films worden gemaakt van tien minuten, bedoelt als kweekvijver voor nieuw regie- en scenariotalent. Ze gaan altijd in première op het Nederlands Film Festival en komen dan het jaar erna op televisie. Ook zijn ze te zien op ntr.nl/kort.

Hoewel het De Avond van de Korte Film 2013 heet, is vannacht dus de oogst van 2012 te zien – heel verwarrend. Bij de tien filmpjes ook twee animatiefilms en het ontroerende Sevilla, vorig jaar winnaar van het Gouden Kalf voor beste korte film.

André Waardenburg