Commotie na oefening Vondelpark

En toen werd er ineens geschoten. Bezoekers van het Vondelpark schrokken zich rot toen woensdagmiddag enkele mannen voorbij renden met vuurwapens. „Mijn kinderen kwamen helemaal overstuur thuis”, zei een vader tegen AT5. Mensen belden de politie en gingen naar het bureau aan de Koninginneweg.

De paniek was onnodig, bleek later, want het ging om een oefening van de marechaussee. Voor omstanders was dit niet duidelijk, omdat de deelnemers in burgerkleding waren. Maar de oefening was wel keurig aangemeld bij de politie, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Allemaal leuk en aardig, zegt de politie op haar beurt, maar dat is nu niet relevant. „Het kan niet zo zijn dat je met een oefening mensen de stuipen op het lijf jaagt.” Volgens de marechaussee vinden oefeningen „met enige regelmaat” plaats, ook in en rond het Vondelpark. En ook oefeningen van deze aard waren er eerder.

Prima, zegt de politie, maar de ene oefening is de andere niet.

Had de marechaussee deze schrikreacties niet gewoon kunnen, nee, móéten verwachten? Daar laat de woordvoerder zich niet over uit. Hij wil ook niet zeggen of het ‘handig’ was. Hij betreurt het wel dat er mensen geschrokken zijn.

Er komt een evaluatie van het incident, zeggen politie en marechaussee, „over hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”.