Oad ontraadt reizigers te vertrekken naar vakantiebestemming

Het hoofdkantoor van reisorganisatie Oad, in het Overijsselse Holten.
Het hoofdkantoor van reisorganisatie Oad, in het Overijsselse Holten. Foto ANP / Vincent Jannink

De failliet verklaarde reisorganisatie Oad ontraadt reizigers op korte termijn af te reizen naar hun vakantiebestemming. Dat zegt de organisatie in een verklaring op zijn website. Aanleiding voor het advies is de groeiende onrust die is ontstaan onder hoteliers waar Oad-reizigers verblijven.

Het bedrijf in een verklaring:

Touroperator Oad Reizen , onderdeel van de eergisteren failliet verklaarde Oad Groep, ontraadt zijn klanten om op korte termijn naar hun vakantiebestemming af te reizen. Bovendien heeft de organisatie besloten om alle vertrekken op langere termijn te annuleren . Ook kunnen geen nieuwe boekingen meer worden gemaakt. Dat hebben de curatoren van de Oad Groep gisteravond besloten, aldus woordvoerder Wim Gramsma van de curatoren.

De ontstane onrust is volgens het bedrijf niet nodig, omdat alle rekeningen zullen worden betaald:

Aanleiding is de groeiende onrust die is ontstaan op verschillende bestemmingen, waar hoteliers Oad-gasten weigerden of eisten dat ze hun hotelrekening rechtstreeks en direct en uit eigen zak moesten voldoen. Dit ondanks het feit dat hotelbetalingen onder de dekking de Stichting Garantiefonds Reisgelden SGR vallen en hoteliers daardoor niet hoeven te vrezen dat rekeningen niet betaald worden. “Oad is door de ontstane situatie niet langer in staat om de reizigers de service en zekerheid te bieden die ze van Oad gewend zijn. Wij begrijpen dat het zuur is, maar zijn toch genoodzaakt dit besluit te nemen om een einde te maken aan deze problemen.”

ANVR eist klantgegevens Oad

Reisbrancheorganisatie ANVR eist de klantgegevens van Oad, dat meldt de NOS. De reisorganisatie moet deze voor vanmiddag 15:00 uur geven, anders stapt ANVR naar de rechter. Het gaat om gegevens van klanten die een reis hebben geboekt via reisbureau Globe. Het reisbureau is onderdeel van Oad.

Volgens de directeur van de ANVR willen de curatoren van Oad zoveel mogelijk bij zich te houden, want dat zou een doorstart makkelijker maken. Doordat de AVNR niet over gegevens beschikt is het voor andere reisorganisaties niet mogelijk om Oad-klanten te helpen.

Onrust binnen Raad van Commissarissen Oad

Voorafgaand aan het faillissement van Oad is er een conflict geweest in de raad van commissarissen (RvC) van het bedrijf. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In de informatie van de KvK staat dat de commissarissen Leon van den Boom en Gert Ooms begin deze maand hun taak in de RvC van Oad hebben neergelegd. Daarmee is de oprichter en huidig president-commissaris Joop ter Haar het enige RvC-lid.

Volgens het Financieele Dagblad zijn Van den Boom en Ooms opgestapt omdat ze niet langer verantwoording konden dragen voor de gang van zaken bij Oad. Vanwege de slechte financiële situatie waar het bedrijf in verkeerde wilden de twee RvC-leden aansturen op een gecoördineerde doorstart, waarbij een stille bewindvoerder zou worden aangesteld bij het bedrijf. Ter Haar wilde dat niet. Doordat hij volledig eigenaar is van Oad, kon hij zijn beslissing in de raad doordrukken. Daarop trokken Van den Boom en Ooms hun conclusies en vertrokken.

Een bron zegt tegenover het Financieele Dagblad dat de Oad-familie Ter Haar achteraf de verkeerde keuze heeft gemaakt:

“Als de familie had meegewerkt aan een gecontroleerde doorstart, had je nu een andere situatie gehad. Dan waren ze nog steeds ‘in control’ geweest.”

Oad failliet

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat de Overijsselse Autobusdiensten (Oad) failliet is verklaard. Reden is de slechte financiële situatie, waar de organisatie al langer in verkeert. Oad verzorgt reizen per vliegtuig, bus, auto, trein en boot naar zo’n zestig landen. Ook is het bedrijf reispartner van Ajax, PSV en de KNVB en verzorgt het vervoer bij grote schaatsevenementen.