‘Rabobank schikt volgende maand in Liborschandaal’

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

De Rabobank gaat naar verwachting volgende maand schikken voor zijn betrokkenheid in het Liborschandaal. De bank betaalt waarschijnlijk minder dan de 390 miljoen pond (460 miljoen euro) die Royal Bank of Scotland betaalde voor het frauderen met de interbancaire rentestand. Dat zeggen bronnen vanochtend in de Britse zakenkrant Financial Times.

De bank zelf wil niet reageren tegenover persbureau Novum op de berichten over een schikking met toezichthouders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Rabobank zette deze zomer al geld opzij om te vervolging af te kopen. Om hoeveel geld dat ging, werd niet bekendgemaakt. De bank verwachtte dat die schikking snel rond zou komen. Hoeveel geld is gereserveerd, wilde de bank niet zeggen.

‘Vijf banken ten onder door fraude’

De civiele zaak tegen de Rabobank is in Kansas aangespannen door overheidsdienst NCUA, die de belangen vertegenwoordigt van Credit Unions, coöperatieve banken met in totaal 95 miljoen klanten. De aanklacht draait om de manipulatie van Libor, het interbancaire rentetarief. Door fraude door onder meer Rabobank, Credit Suisse, Barclays en JPMorgan Chase zouden vijf coöperatieve banken in de VS ten onder zijn gegaan.

Amerikaanse toezichthouder klaagde 13 banken aan

Eerder deze week maakte de Amerikaanse toezichthouder bekend Rabobank aan te klagen vanwege de fraude. Veel banken zijn in de VS wegens wanbeleid en fraude verwikkeld in procedures, zo schreef onze correspondent Diederik van Hoogstraten eergisteren in NRC Handelsblad:

“Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis hebben Amerikaanse en internationale banken in de VS te maken met een scala aan juridische procedures. De Rabobank werd gisteren met twaalf andere banken aangeklaagd wegens fraude met de Libor, het rentetarief dat banken elkaar berekenen. En zakenbank JPMorgan Chase voert koortsachtig overleg met het ministerie van Justitie om een nieuwe rechtszaak over de nasleep van de hypotheekcrisis van 2008 te voorkomen.”

JPMorgan trof vorige week een megaschikking van 922 miljoen dollar met Amerikaanse en Britse toezichthouders in de ‘London Whale’-zaak rond beleggingsfraude. Daarmee werd een reeks strafzaken afgekocht. Maar de grootste bank van Amerika blijft verwikkeld in een kluwen van juridische procedures. Deze week bood de bank aan om voor miljarden dollars te schikken en zo een rechtszaak rond slechte hypotheekbeleggingen te voorkomen. Het is nog niet duidelijk of justitie daarmee akkoord gaat.

‘Niet de grootste kopzorg voor de Rabobank’

Voor de top van de Rabobank is dit niet de grootste kopzorg, aldus Van Hoogstraten:

“Het verwachte, gezamenlijke optreden door Nederlanse, Britse en Amerikaanse autoriteiten tegen de banken die betrokken waren bij de Libor-fraude komt nog. Het is zeer waarschijnlijk dat Rabobank een schikking van vele tientallen miljoenen of meer treft.

Daarna volgen er waarschijnlijk nog vele rechtszaken voor Rabobank, waaronder die in Kansas. Alle bij ‘Libor’ betrokken banken kampen met civiele rechtszaken waarbij getroffen partijen gezamenlijk optreden als eisers om zo schadevergoeding af te dwingen.

Dit voorjaar wees een federale rechter in New York een cruciale claim rond ‘Libor’ af. Zij oordeelde dat zestien betrokken banken niet wegens overtreding van de Amerikaanse anti-trustwetgeving konden worden aangeklaagd. De uitspraak werd gezien als een zege voor de banken. Maar de reeks andere miljoenen- en miljardenprocessen is daarmee niet van tafel.”