Plassen voor een biertje

Gaan // Discovery Festival Plastap bekijken ticket vanaf 15 euro Vanavond, Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam

Je plas is bier waard vanavond tijdens het Discovery Festival in Amsterdam: een nachtfestival voor kunst en wetenschap. De kunstmachine ‘Plastap’ van Arne Boon en Aduén Darriba Frederiks, een urinoir en tap ineen, tapt daar exact zo veel bier uit als dat je in het apparaat plast. Publiek moet wel een verhoginkje op om te lozen en bier te scoren. „Het plasje dat normaal niet echt relevant is krijgt een podium van ons”, zegt Boon. „We spoelen nu iets weg dat eigenlijk waarde heeft, want in plas zitten fosfaten waar binnen enkele decennia een tekort aan zal zijn.” Fosfaten zijn nodig voor kunstmest en dienen zo de voedselproductie.

Een gemiddelde ‘plasprestatie’ bedraagt zo’n 400 milliliter, ongeveer anderhalf fluitje. Voor vrouwen zijn kartonnen plastuitjes beschikbaar. Een nevenhangend scorebord houdt bij wat het plasrecord is die dag.