Ook dit jaar gaat de Gay Pride in Belgrado niet door

Ultranationalisten vandaag tijdens een anti-homoprotest in Belgrado
Ultranationalisten vandaag tijdens een anti-homoprotest in Belgrado Foto AFP/ Andrej Isakovic

Voor het tweede jaar op rij is er geen Gay Pride in het Servische Belgrado. Het evenement stond voor morgen gepland, maar is verboden vanwege bedreigingen vanuit de rechtse hoek aan het adres van deelnemers. Dat heeft de Servische premier Ivica Dačić bekendgemaakt, meldt Novum.

Dacic, ook politiechef, zei dat er gevreesd wordt dat het evenement net als in 2010 ontaardt in geweld. De twee edities daarna werden ook al verboden.

Vlak voor de geplande datum was er nog onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de homoparade, schrijft Novum. De parade zou morgenochtend van start gaan in het Manjez-park. Maar na uitvoerig beraad vanavond in het kantoor van de veiligheidsdienst van de regering onder leiding van vicepremier Alexandar Vucic werd toch besloten het evenement af te gelasten. De organisatoren lieten weten een alternatief binnenprogramma te houden met toespraken en een persconferentie.

‘Hebben niets tegen homo’s, maar willen ze niet in onze straten’

Extreemrechtse groepen wilden ook dit jaar een tegendemonstratie houden, vlak bij het park waar de parade had moeten plaatsvinden. “Het wordt net als in 2010,” had de leider van ‘Naši’, een extreemrechtse beweging in Servië, laten weten. “We hebben niets tegen homo’s,” zei hij, “maar we willen ze niet in onze straten zien.”

De organisatie van de Gay Pride is kwaad op de regering, omdat zij wederom tot het laatst heeft gewacht met een besluit over de veiligheid. Vorig jaar gebeurde dat twee dagen van tevoren.

Parade belangrijk in toetredingsproces EU

Het houden van een veilige homorechtenparade is belangrijk voor Servië, dat binnenkort kan beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Vorig jaar kwam er veel kritiek uit Brussel op het annuleren van de parade en ook dit jaar was er druk vanuit de Europese Unie om de parade door te laten gaan. Vijftien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, riepen premier Ivica Dačić vorige maand per brief op om een vreedzame en veilige homoparade te houden.

Veldslag in 2010

In 2010 vond er een ware veldslag plaats bij de homomanifestatie. Rechts-extremistische demonstranten raakten toen slaags met de politie. 124 agenten raakten gewond en zeventien demonstranten. 207 mensen werd gearresteerd.

De ‘Pride’ in 2010 was de tweede poging sinds de desastreus verlopen eerste editie in 2001. Deelnemers werden toen onder toeziend oog van de politie in elkaar geslagen.