Historisch telefoongesprek tussen Obama en Iraanse president Rohani

Een lachende Iraanse president Hassan Rohani tijdens een evenement van de Council on Foreign Relations en de Asia Society in New York gisteren.
Een lachende Iraanse president Hassan Rohani tijdens een evenement van de Council on Foreign Relations en de Asia Society in New York gisteren. Foto Reuters/ Keith Bedford

De Amerikaanse president Barack Obama en de Iraanse president Hassan Rohani hebben per telefoon met elkaar gesproken. Dat zei Obama vanavond tijdens een persconferentie. Het is het eerste directe contact tussen een Amerikaanse en Iraanse president sinds 1979.

Twitter avatar WhiteHouse The White House President Obama: “Just now, I spoke on the phone with President Rouhani of the Islamic Republic of Iran.”
Twitter avatar Najmeh_Tehran Najmeh Bozorgmehr The telephone conversation between Obama and Rouhani happened when Iran’s president was on his way to the airport, leaving New York

Naar aanleiding van hun gesprek, is Obama ervan overtuigd dat de VS en Iran met een oplossing kunnen komen voor het Iraanse nucleaire programma, meldt AP. Beiden hebben hun teams ertoe gezet snel te werken aan een overeenkomst. Obama zegt dat de VS nauw met hun bondgenoten zullen samenwerken, waaronder Israël. Het gesprek dat hij met Rohani had, geeft volgens Obama aan dat er mogelijkheden zijn om op voort te borduren.

Een fysieke ontmoeting tussen de twee komt met het telefoongesprek nu dichterbij, zo schrijft onze correspondent Thomas Erdbrink op Twitter:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Tehran analyst tells me Obama Rouhani phoner has replaced the handshake that didn’t happen: paves the way 4 face-to-face meeting in future.

Vorige week geen ontmoeting

Obama had eerder aangegeven Rohani graag te willen ontmoeten bij de Verenigde Naties deze week. Die ontmoeting ging uiteindelijk niet door, want die zou “te gecompliceerd” zijn geweest.

De nieuwe Iraanse president Rohani zoekt al sinds zijn aanstelling toenadering tot het Westen. Dinsdag presenteerde hij zich in zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de VN als vredesstichter: niemand zou wat te vrezen hebben van Iran.

Rohani zei onder voorwaarden bereid te zijn tot overleg over Irans atoomprogramma. Iran heeft het “onvervreemdbare recht” op een atoomprogramma, aldus Rohani, maar zal dit uitsluitend inzetten voor vreedzame doelen. Hij zei hier meer transparantie over te willen bieden. Iran herhaalt keer op keer dat zijn nucleaire programma slechts vreedzame doelen dient.