Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Nieuw onderzoek in zaak tegen Joris Demmink

Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik.
Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Archieffoto NRC / Maarten Hartman

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuw onderzoek ingesteld naar het vermeende kindermisbruik door voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. Aanleiding voor het onderzoek is een brief van het Turkse OM waarin staat dat Demmink in 1996 Turkije is ‘ingereisd’. Dat schrijft het AD vanochtend.

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met het mogelijk misbruiken van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Demmink stelt echter sinds 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest. Die verklaring is altijd overgenomen door de Nederlandse regering.

Vorig jaar besloot het OM nog na een oriënterend feitenonderzoek dat er onvoldoende bewijs was om Demmink te vervolgen. Toen was echter de informatie uit de brief niet bekend, laat justitie aan de krant weten. Het OM gaat contact opnemen met de Turkse autoriteiten.

De advocaat van Demmink, Harro Knijff, herhaalt in het AD dat zijn cliënt in de jaren negentig niet in Turkije is geweest. (Novum)