Ministers boos op CBS - ‘het wonderlijkste persbericht in tijden’

Minister Henk Kamp van economische Zaken arriveert op het Binnenhof voor de Ministerraad.
Minister Henk Kamp van economische Zaken arriveert op het Binnenhof voor de Ministerraad. Foto ANP / Phil Nijhuis

De ministers Kamp en Dijsselbloem hebben verbaasd gereageerd op het persbericht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend liet uitgaan. Daarin schreef het CBS dat het tekort in juli uitkwam op 2,5 procent, wat zou betekenen dat Nederland de Europese norm haalt en dat is onjuist.

Minister Kamp van Economische Zaken zei in een reactie:

Ik ben hier niet trots op, want deze cijfers zorgen voor verwarring. Ik hou me gewoon vast aan de prognoses van het CPB waaruit blijkt dat het tekort dit en volgend jaar op ruim 3 procent uitkomt. Ik ga hier met het CBS over spreken. Het is niet goed dat verschillende instituten met verschillende cijfers komen.

Politiek redacteur Erik van der Walle meldde op Twitter:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Kamp is goed boos op cbs:vanochtend bekendgemaakt overheidstekort (van juli tot juni van 2,5 pct) zorgt alleen maar voor onduidelijkheid
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Dijsselbloem noemt melding CBS over overheidstekort (2,5) ‘wonderlijkste persbericht in tijden’

Volgens Van der Walle is het opvallend dat de ministers zo reageren:

Het CBS valt onder het ministerie van Economische Zaken, het gebeurt niet vaak dat een minister kritiek heeft via de media op een onderdeel dat onder Economische Zaken valt.

Economieredacteur Maarten Schinkel van NRC zei vanochtend al dat er aan deze cijfers niet te veel waarde moet worden gehecht, omdat de Europese Commissie kijkt naar de jaargemiddelde:

De Europese Commissie kijkt niet naar kwartaalcijfers, maar naar het jaargemiddelde. Aangezien deze inkomsten al waren ingecalculeerd in de begroting, maakt deze eenmalige daling van het tekort weinig uit. Aan het einde van het jaar zullen we alsnog uitkomen op het verwachte verlies. Vergelijk het met een fulltime baan, maandelijks krijg je een vast bedrag binnen, maar in de maand mei komt vakantiegeld bij. Je kunt dan zeggen dat je opeens meer geld krijgt, maar dat is dan natuurlijk eenmalig en niet structureel.