Opinie

Live op AT5

Johannes van Dam, de culinair recensent van Het Parool heeft na zijn dood geen gat, maar een diepe krater achtergelaten. Zo diep dat ze de bodem vanaf de redactieburelen nog niet hebben ontdekt. De krant eerde hem met een Johannes van Dam-special, waarin zelfs een behoorlijk ingewikkeld schema was opgenomen waarin je kon zien in welk restaurant Johannes in welk jaar was geweest en wat voor een cijfer hij er voor het eten had gegeven. De hoofdredactrice sprak op twitter van „een uitmuntend staaltje datajournalistiek”. „Alle restaurants in een graphic.” In iedere kier van de krant werd de hoed afgenomen, waardoor je onwillekeurig dacht dat er niets meer overbleef.

De ‘uitvaart in besloten kring’ was gisteren live te volgen op AT5, hetgeen helaas meer zegt over de stadszender dan over Johannes. Er is daar inmiddels zoveel bezuinigd dat ze maar hebben besloten om alles live uit te zenden zodat ze het dure selecteren en monteren van het nieuws kunnen overslaan. Als er binnenkort een nieuw baby-olifantje in Artis op komst is, zijn ze er ook met een camera, een stagiair en een statief.

Mensen aten in zijn naam gisteren kroketten van Holtkamp en er waren er ook die om hem te eren bijvoorbeeld een spinazieschotel met kip gingen maken. Ik zag op twitter ook lamsgehaktballetjes met venkel voorbij komen. Dat je even tegen de wereld zegt dat je dat gaat maken terwijl je op de bank naar de staatsbegrafenis van de culinair recensent zit te kijken, dat is wel heel erg 2013.

Met Johannes van Dam droegen ze ook een beetje de oude media ten grave. Het Parool moet verder zonder ‘Het Proefwerk’, een leemte die ze waarschijnlijk gaan opvullen met vergeten recepten van Bekende Nederlanders en bij AT5 gaan ze door met het live uitzenden van alles net zo lang tot er niemand meer kijkt.

Johannes van Dam was natuurlijk een bijzondere journalist/columnist uit een andere tijd, een tijd waarin het nieuws, de dood van een columnist, niet een volle week werd uitgeserveerd en alleen de begrafenis van het staatshoofd live werd uitgezonden.