Liever onverzekerd dan ‘Obamacare’

Republikeinen verzetten zich tot het uiterste tegen Obama’s zorgwet, die dinsdag ingaat.

De chaos in Texas is merkbaar op het kantoor van Esteria Miller, in het verloederde zuiden van Dallas. Miller legt namens de organisatie Enroll America Dallas uit dat het zorgstelsel komende dinsdag volledig zal veranderen. De hele dag ontvangt Miller ondernemers en particulieren die er niets van snappen. Voor het gesprek heeft ze haar telefoon op stil gezet, maar het ding trilt voortdurend. „Niemand begrijpt er iets van”, zegt ze. „Sommigen denken dat het niet doorgaat, anderen denken dat ze toch geen verzekering kunnen krijgen.”

Esteria Miller, een Afro-Amerikaanse spraakwaterval, groeide op in een straatarm gezin in Dallas. Haar ouders hadden geen zorgverzekering en baden dat hun kinderen nooit ziek zouden worden. Die tijd, zegt Miller, moeten we achter ons laten. „We kunnen eindelijk een beschaafd land worden, waar iedereen toegang tot betaalbare zorg heeft.”

Obama’s nieuwe zorgwet regelt dat Amerikanen een zorgverzekering moeten afsluiten. Nu zijn circa 48 miljoen van de 316 miljoen Amerikanen onverzekerd. Dinsdag gaat de eerste, cruciale fase van Obamacare in. Dan mogen Amerikanen via internet zorgverzekeraars vergelijken en verzekeringen inkopen. Op die manier ontstaat er concurrentie tussen verzekeraars, en Obama hoopt dat dat leidt tot dalende zorgkosten. Verzekeraars mogen mensen met chronische ziektes niet langer weigeren.

Maar of de wet dinsdag ook echt ingaat, blijft tot het laatste moment onzeker. De Affordable Care Act, zoals de wet officieel heet, blijft voor radicale Republikeinen een halszaak, zozeer dat de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de wet dezer dagen inzet maakt van een mogelijke sluiting van de federale overheid. Het Huis wil alleen een nieuwe financiering van overheidsuitgaven goedkeuren als alle kosten voor Obamacare geschrapt worden. Dit is onbespreekbaar voor Obama en de Democratische meerderheid in de Senaat. Als dit weekend geen oplossing wordt bereikt, gaat de federale overheid grotendeels op slot.

Krachtmeting

De laatste dagen lijkt het alsof Republikeinen het zover niet zullen laten komen. Maar een nieuwe krachtmeting volgt tegen 17 oktober, als het schuldenplafond van de regering moet worden verhoogd. Gisteren schoof John Boehner, voorzitter van de Republikeinen in het Huis, de zorgwet ook daar als wisselgeld naar voren. Hij zei dat de Republikeinen alleen met verhoging instemmen als Obamacare een jaar wordt uitgesteld.

In Texas kan Darrell Tatum (41, vader van vijf kinderen) van het nieuwe stelsel profiteren. Hij werkt als chauffeur voor de gemeente Dallas en zit nét boven de armoedegrens. Zijn gezin is nu verplicht verzekerd, maar hij is daaraan eenderde van zijn salaris van 1.800 dollar per maand kwijt. „En dan nog wordt veel niet vergoed. Mijn dochter lag een week in het ziekenhuis, en ik kreeg een rekening van 30.000 dollar thuis.”

Texas is een paradoxale staat: bijna een kwart van de Texanen is nu niet verzekerd tegen ziekte. Tegelijkertijd is hier het verzet tegen ‘Obamacare’ het hevigst. Texas weigert iedere medewerking aan de nieuwe wet. De Republikeinse gouverneur Rick Perry weigerde een enorm bedrag aan federaal geld, circa honderd miljard dollar in tien jaar, om Medicaid (gezondheidszorg aan de armste Texanen) uit te breiden, omdat Texas circa 7 procent van de uitbreiding van de zorg zelf moet betalen. Iedere cent aan Obama’s nieuwe stelsel is er een te veel, zei Perry. Veertien van de 49 andere staten, meestal met Republikeinse gouverneurs, deden hetzelfde. Vaak speelt mee dat gouverneurs herkozen willen worden, en geen last willen krijgen van de radicale Tea Party.

Traineren

De Republikeinen kunnen Obamacare desondanks vooralsnog niet tegenhouden. Het Congres, toen nog met een Democratische meerderheid, stemde al in 2010 in met deze grote zorghervorming. Wel kunnen ze de invoering traineren, zoals nu in Washington geprobeerd wordt.

Op tv in Texas zijn spotjes van de regering-Obama te zien, die het nieuwe zorgstelsel promoten. De tegencampagne wordt gefinancierd door de conservatieve oliebaronnen David en Charles Koch. Hun organisatie Generation Opportunity zendt in Texas spotjes uit waarin Creepy Uncle Sam, een griezelige pop die de Amerikaanse overheid moet voorstellen, een jonge vrouw tussen de benen kijkt. „Laat de overheid niet voor dokter spelen”, zegt de spot.

Het gevolg, zegt Esteria Miller, is dat niemand in Dallas meer weet waar hij aan toe is. „Mensen lijken niet te begrijpen dat volgende week het hele stelsel op de schop gaat.”

Miller gaat inmiddels de deuren langs in het zuiden van Dallas, het gebied waar het percentage onverzekerden het hoogst is. Rick Perry verbiedt het zijn ambtenaren, dus doet zij het wel. Er wonen vooral arme latino’s en Afro-Amerikanen. ‘Invincibles’ noemt Miller ze, onoverwinnelijken. „Met name de jonge mannen denken dat ze nooit ziek worden. Het weinige geld dat ze hebben, besteden ze hier niet aan. Ik probeer ze duidelijk te maken dat ze straks verplicht verzekerd moeten zijn.” Veel mensen reageren afhoudend, zelfs als ze nu voor het eerst in hun leven een zorgverzekering krijgen. Miller: „Dit is het zuiden. Mensen zijn conservatief, laag opgeleid en koppig.”

Ook Darrell Tatum is sceptisch. Obamacare zou voor hem kunnen inhouden dat hij lagere premies gaat betalen, maar hij heeft zoveel kritiek gehoord, dat hij het zorgstelsel wantrouwt. „Op tv hoor ik alleen maar dat Obamacare een ramp is. Ik houd niet van Washington en ik wil niet dat ze zich met mijn leven gaan bemoeien.”