Opinie

Joël Broekaert Visjes

Ik hou best van kunst, ik ben er alleen niet zo mee bezig. Soms kom ik weleens iets tegen dat ik, in theorie, wel zou willen hebben. Meestal is dat een beeldje of een bijzondere lamp of zo, iets tastbaars en meestal art deco.

Vorig jaar werd ik tegen wil en dank meegesleept naar de Unseen Photo Fair in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een fotobeurs voor nieuw talent. Toen ik het idee eenmaal had losgelaten dat ik overal iets diepzinnigs van móést vinden, begon ik het eigenlijk wel leuk te vinden. Toen liep ik ertegenaan. Het was een klein fotootje (40x25 of zo) van een etalageruit in Tokio. Je zag de randen van de etalage niet, alleen wat erin hing: een repetitief motief van plastic zakjes met water en vissen erin. Tegen een paarse achtergrond. Visjes in plastic zakjes. Het deed iets met me. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een latent verlangen naar mijn aquarium dat nog steeds op zolder staat te wachten op tijd en plek. Kunst moet iets in je losmaken, hè. Dat is heel persoonlijk. Toch had ik op dat moment even geen kleine 900 euro over.

Dit weekend ga ik opnieuw met veel plezier naar Unseen. Maar dan voor een ander aquarium, één met dooie vissen. Die worden heerlijk klaargemaakt door de Gebroeders Hartering. Zij staan voor de gelegenheid in een glazen kas voor de deur, met restaurant Fishtank. Ik heb stiekem voorgeproefd en ik weet nog steeds niet welke ik lekkerder vind: de octopus van de houtskoolgrill of de kabeljauw in prei-as-olie. Die laatste is in ieder geval makkelijker thuis te maken. Die andere moet je daar maar gaan proeven.

Leg de kabeljauw in zeezout en zorg dat die aan alle kanten goed bedekt is. Leg drie uur in de koelkast.

Spoel de vis daarna af en dep goed droog.

Rooster de prei op open vuur (boven het fornuis of de barbecue). Verpulver de buitenste verkoolde bladeren.

Draai met de staafmixer één eetlepel as door een kopje olijfolie.

Maak de waterkers aan met wat citroensap, olijfolie, peper en zout.

Snij de kabeljauw in twee porties.

Lepel de prei-as-olie op de borden, leg de vis erop en de waterkers ertegenaan.

Druppel bij het serveren wat citroensap over de vis.