Iran wil nucleair verdrag binnen een jaar uitvoeren

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad spraken samen met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken over het nucleaire programma van Iran.
De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad spraken samen met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken over het nucleaire programma van Iran. Foto AFP/Stan Honda

Iran heeft voorgesteld om een nucleaire overeenkomst binnen een jaar volledig tot uitvoer te brengen. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, vannacht volgens een Amerikaanse functionaris verklaard tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Volgens de functionaris uitte Zarif de wens van Iran om concrete vervolgstappen te doorlopen en tot een overeenkomst te komen die op korte termijn tot uitvoer gebracht kan worden. Op 15 en 16 oktober wordt er verder gepraat in Genève.

Gisteravond startte een gesprek tussen Zarif en de ministers van Buitenlandse Zaken uit de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en China. Aanleiding voor het overleg was het Iraanse atoomprogramma, en de verzoenende woorden van de Iraanse president Hassan Rohani van de laatste tijd over dit onderwerp. De VS en Iran hebben in zes jaar tijd geen ontmoeting op zo’n hoog niveau gehad.

Kerry: sancties nog niet onmiddellijk van tafel

De Britse minister William Hague verklaarde dat de bijeenkomt “extreem goed” ging. Bij Iran constateerde hij grote vooruitgang “in toon en geest”. De Amerikaanse minister Kerry sprak na de vergadering onder vier ogen met Zarif. Ook Kerry was positief over de Iraanse houding, maar benadrukte dat er nog veel te doen is. Volgens hem kunnen niet in één gesprek alle vragen beantwoord worden.

Zarif noemde de bespreking “zeer constructief” en verklaarde te hopen dat de sancties tegen Iran opgeheven worden naar aanleiding van de gesprekken. Kerry benadrukte op zijn beurt dat hier geen sprake van is tot uitgesloten is dat Iran atoomwapens ontwikkelt.

Ook Obama optimistisch

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering eerder deze week sloeg Obama eveneens een optimistische toon aan over Iran. De Amerikaanse president noemde de veranderde houding van Rohani de basis van een doorbraak in de impasse. Als het lukt het nucleaire conflict op te lossen, kan dat volgens Obama leiden tot een andere relatie tussen Iran en de VS, gebaseerd op “wederzijds respect”. Het is al in geen 36 jaar meer voorgekomen dat leiders van beide landen elkaar persoonlijk spraken.

Zarif sprak met zijn collega’s uit de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Vooral de Europeanen toonden zich na afloop opgetogen over de veranderde Iraanse opstelling. De Britse minister Hague zei dat de bespreking “extreem goed” is verlopen. Bij Iran constateerde hij grote vooruitgang “in toon en geest”.