Illegalen moeten de ‘Vluchtflat’ verlaten

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in de gekraakte Vluchtflat in Amsterdam Nieuw-West verblijven, moeten vertrekken. Dat heeft de rechter in Amsterdam gisteren bepaald. Woningbouwcorporatie De Key, die eigenaar is van het kantoorpand, had een kort geding aangespannen.

De woningcorporatie had al met de 159 asielzoekers afgesproken dat ze voor dinsdag 1 oktober het gebouw moeten verlaten. „Het ontruimingsvonnis dient als bekrachtiging van deze afspraak”, zegt een woordvoerder van De Key. Als de asielzoekers het pand niet vrijwillig verlaten, zal burgermeester van Amsterdam Eberhard van der Laan het pand laten ontruimen door de politie.

Waar de uitgeprocedeerde asielzoekers nieuw onderdak zullen krijgen, is onduidelijk. Het is niet uitgesloten dat de asielzoekers een dezer dagen opnieuw een pand zullen kraken. Voor de Vluchtflat verbleef de groep in de zogenaamde Vluchtkerk, een gekraakte kerk in Amsterdam-West.

De burgemeester spreekt maandag met een delegatie uit de Vluchtflat. Dit gesprek is besloten. Ook is hij in gesprek met staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) over de toekomst van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die zegt niet terug te kunnen naar het eigen land.

Begin september was het een jaar geleden dat de asielzoekers met hun protest begonnen in de Diaconie in Amsterdam. Daarna zaten de asielzoekers in een tentenkamp aan de Notweg.