‘Expeditie Robinson’ mag best de Televizierring winnen

‘Expeditie Robinson’ (RTL 5)
Expeditie Robinson’ (RTL 5)

De waarde van de jaarlijkse Gouden Televizierring wordt in medialand wel eens overschat. De internetverkiezing van het meest geliefde televisieprogramma van het jaar is immers ontvankelijk voor campagnes en de organisatiegraad van de fans. Zo won soms een programma (Gewoon Jan Smit, De Bauers, Voetbal International) dat de meeste professionals verre van bijzonder vonden.

Je zou ook gewoon het programma met het hoogste kijkcijfer kunnen bekronen, maar televisie is nu eenmaal dol op competities met een onvoorspelbaar verloop.

Op 18 oktober zullen alle camera’s weer op de uitreiking gericht zijn. Vorige week maakte de AVRO de tien titels bekend die tot nu toe de meeste stemmen trokken: zes van de publieke omroep, drie van RTL en één van SBS.

Opvallend afwezig is kijkcijferkanon Boer zoekt vrouw (KRO). Grootste verrassing van het lijstje is De beste singer/songwriter van Nederland (BNN/VARA), opgezet als kleinschalige tegenhanger van het programma dat vorig jaar won, The Voice of Holland (RTL 4). Eveneens weinig voor de hand lag de hoge positie van Over mijn lijk (BNN), Patrick Lodiers’ ontmoetingen met stervende jongeren.

Elk jaar is de gedoodverfde winnaar, die het dan weer net niet haalt, Wie is de mol? (AVRO). Verwarrend genoeg maakt nu ook Waar is De Mol? (SBS6) kans, een reisprogramma met BN’er van Johnny de Mol.

Voor het eerst heeft Omroep MAX twee titels bij de top-10, zomerhit Heel Holland bakt en dramaserie Moeder ik wil bij de revue. Ook fictieseries Divorce (RTL 4) en Flikken Maastricht (TROS) haalden de voorlopige lijst.

Naast Wie is de mol? zijn de favorieten dit jaar de zaterdagavondspelletjes met Linda de Mol in Ik hou van Holland (RTL 4) en het lang lopende reality game Expeditie Robinson (RTL 5). Die laatste zou een waardige winnaar zijn, afgelopen seizoen spannender en verrassender dan Wie is de mol?

Na de titanenstrijd tussen hockey-icoon Fatima Moreira de Melo en streetwise deejay Fajah Lourens, is het dit seizoen weer zo enerverend op het onbewoonde eiland. Meesterkok Robert Kranenborg mocht een team samenstellen („mijn keukenbrigade”) van wat oudere deelnemers en nerdy eigenheimers, want daar had hij meer vertrouwen in dan in de gespierde schoonheden die zijn tegenstandster Paulien Huizinga koos. Team Robert werd zelfs een beetje uitgelachen, maar won de eerste proef glansrijk. In dit genre is dit onovertroffen tv.