En de kat slaapt in de etalage

Amsterdam barst van de leuke, gekke, bijzondere winkeltjes. In deze rubriek passeren ze één voor één de revue. Vandaag: een kattenwinkeltje in de Jordaan.

Ina van Berkum van kattenwinkel Cats & Things in de Jordaan: „Een kat op een bovenwoning is absoluut niet zielig.”
Ina van Berkum van kattenwinkel Cats & Things in de Jordaan: „Een kat op een bovenwoning is absoluut niet zielig.” Foto Bram Budel

Overbodig te zeggen dat kattenliefhebbers hun hart kunnen ophalen, in dit effectief volgestouwde winkeltje in de Hazenstraat: waar je maar kijkt – overal katten. Nee, geen echte, al blijkt dat exemplaar dat zo bevallig in de etalage ligt na nadere inspectie écht te ademen. Cicero, want zo heet hij, is een van de redenen voor toeristen – komend uit alle hoeken van de wereld – speciaal nog even langs te lopen. Ze volgen hem vaak al jaren op Facebook. Nu kunnen ze hem eindelijk even aaien, de misschien wel beroemdste kat van ons land.

Al 15 jaar runt Ina van Berkum (49) Cats & Things. Het assortiment is tweeledig. De ene helft van de zaak bestaat uit beeldjes, potten, kussens en dergelijke met katten erop. „De focus ligt op kunst, handwerk en fair trade”, zegt ze. „Ik ben de laatste jaren meer opgeschoven richting een woonwinkel.” Daarnaast is er een aanzienlijk aanbod in kattenvoer, -speeltjes, voederbakjes en zelfs enorme krabpalen. Geen brokjes die je ook in de supermarkt vindt overigens, maar „uitsluitend topkwaliteit” stelt Van Berkum: „Bij de meeste dierenspeciaalzaken is Royal Canin het hoogste segment. Ik begin daarmee.” Een kwalitatief goed leven voor kat én eigenaar staat voor haar voorop, zegt ze. „Dat je een kat thuis kunt houden zonder dat het stinkt, en zonder dat de kat zich verveelt.” Want een kat op een bovenwoning in de stad hoeft „absoluut niet zielig” te zijn. Als je hem maar een beetje fijne afleiding geeft. „Dat hij ook echt kat kan zijn.”

Meest succesvol zijn de kartonnen kattenslaapdozen in de vorm van Amsterdamse grachtenpandjes, de kattenspeeltjes gevuld met kattenkruid („daarmee maak je je kat echt zó gelukkig”) en het kunststof ‘grasveld’ (de kat moet moeite doen de brokjes er met zijn pootje tussenuit te vissen). Meest recente hit: speciaal voor kattennagels geschikte libelles die je kunt latendansen voor zijn gezicht. Het maakt hem gek – maar dat vindt-ie juist leuk.

Cats & Things, Hazenstraat 26. www.catsandthings.nl