Dijsselbloem: laten we nu eens onderhandelen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert op het Binnenhof voor de Ministerraad.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert op het Binnenhof voor de Ministerraad. Foto ANP / Phil Nijhuis

Alle fractievoorzitters van de oppositie worden vandaag gebeld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om volgende week te overleggen over de kabinetsplannen van volgend jaar. Dijsselbloem vindt dat de politieke partijen bij de gesprekken hun schouders eronder moeten zetten. “We hebben nu twee dagen gesproken over de onderhandelingen, laten we nu maar eens gaan onderhandelen”, zei hij bij aanvang van de wekelijkse ministerraad voor de camera van de NOS.

De afgelopen twee dagen heeft de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gesproken over de kabinetsplannen voor volgend jaar. De partijen hebben gesproken over mogelijke aanpassingen aan die plannen, om steun van oppositiepartijen te krijgen. De coalitie heeft die nodig omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

‘Nog onduidelijk hoe kansrijk onderhandelingen zijn’

Onze redacteuren Thijs Niemantsverdriet en Derk Stokmans schrijven vandaag over die onderhandelingen in NRC Handelsblad:

“De belangrijkste vraag kan na gisteren niet worden beantwoord: hoe kansrijk zijn de gesprekken die de minister gaat voeren? Dijsselbloem sprak eerder dit jaar herhaaldelijk met de oppositie, met als enig resultaat wederzijdse ergernis. Premier Mark Rutte gaf tijdens het debat gisteren weinig inzicht in de bewegingsruimte die de coalitie van VVD en PvdA bij de belangrijkste bezuinigingen heeft.”

Dijsselbloem nodigt hele oppositie uit

Rutte kondigde gisteravond al aan dat Dijsselbloem de komende dagen verder gaat praten met de oppositie om ook daadwerkelijk tot aanpassingen aan de plannen te komen. Hij nodigt dus alle oppositiepartijen uit, en het kabinet hoopt dat partijen die met tegenbegrotingen of andere constructieve voorstellen zijn gekomen de uitnodiging zullen aanvaarden.

Het liefst gaat Dijsselbloem met iedereen tegelijk aan tafel zitten, maar het is nog niet zeker dat dat gaat gebeuren. “Dat zal ook aan de fractievoorzitters liggen, of ze allemaal willen komen”, aldus Dijsselbloem.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen wijst er bij aanvang van de minister op dat het een complexe puzzel wordt om tot overeenstemming te komen, omdat alle partijen “verschillende stukjes” met een “verschillende dekking” willen aanpassen in het akkoord. Minister van Volksgezondheid Schippers denkt dat de partijen er wel in slagen nader tot elkaar te komen en ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zegt er van uit te gaan dat het goed komt met de onderhandelingen.

Om Dijsselbloem meer tijd te geven voor de onderhandelingen zijn de voor dinsdag en woensdag geplande Algemene Financiële Beschouwingen op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.