NDT’s afscheid van Jirí Kylián

Applaus, een buiging en een omhelzing, bloemen en een fles champagne en wég was hij. Zo nam het Nederlands Dans Theater gisteren, na de eerste voorstelling van het seizoen, voorlopig voor drie jaar afscheid van choreograaf en voormalig artistiek directeur Jirí Kylián. Zonder bombarie, maar wel met enige droefheid en heel veel liefde, aldus Paul Lightfoot, die tegenwoordig Kyliáns vroegere functie bekleedt.

Vanishing Twin, Claude Pascal, Tar and Feathers zijn, naast Gods and Dogs dat later door NDT2 wordt uitgevoerd, voorlopig de laatste Kyliánballetten die het Nederlandse publiek in eigen land kan zien. Om de nieuwe leiding alle ruimte te geven besloot hij dat zijn werk drie jaar niet opgevoerd mag worden. Een koerswijziging van NDT is nodig, vindt ook Lightfoot. Met Kyliáns assistent Lorraine Blouin en danseres Valentina Scaglia naast zich legde hij uit waarom hij geen breed Kylián-retrospectiefprogramma presenteert, maar drie choreografieën uit een beperkte periode, rond hetzelfde thema: tijd. Blouin: „Het is fascinerend te zien hoe hij dat ene thema steeds op een andere manier benadert. Kylián is nooit klaar.”