Dam tot Damloop (linoleumsnede, 1997)

Het Stadsarchief Amsterdam beheert meer dan 30.000 tekeningen en prenten van Amsterdam. Van eeuwenoud tot heel recent. In NRC telkens een werk uit deze schatkamer.

Dam tot Damloop, renners bij de IJtunnel, werk uit 1997. Linoleumsnede van Els Scholten (1958).
Dam tot Damloop, renners bij de IJtunnel, werk uit 1997. Linoleumsnede van Els Scholten (1958).

Kunstenares Els Scholten (1958) maakte in 1997 deze linoleumsnede van deelnemers aan de Dam tot Damloop, die kort na het startschot de IJtunnel inrennen – net zoals de 55.000 lopers van afgelopen zondag dat weer deden, tijdens de 29ste editie van het grootste hardloopevenement van Nederland.

Scholten: „Ik kijk altijd met een min of meer grafisch perspectief, wat dus interessant zou kunnen zijn voor een lino. In dit geval vond ik het een mooie hoek omdat het water zo abrupt ophoudt en vervolgens de lopers de tunnel induiken.

„Waarom ik voor de lino gekozen heb, vroeg ik me destijds al af – omdat het maken ervan zo’n monnikenwerk is geweest – maar het geeft een mooi beeld van een van de vele activiteiten die Amsterdam rijk is.”

Van de gebouwen op de achtergrond staat er overigens – op de drijvende Chinees na – niet één meer overeind: op de Oosterdokskade prijken nu luxe restaurants, appartementencomplexen, mediazaak Saturn, het Conservatorium en uiteraard de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).