Cultureel festival voor nacht- brakers

Morgen heeft de 5de editie van kunstfestival Nuit Blanche plaats in Amsterdam. Drie voorgangers biechten voor publiek over de grootste zonden van de kerk. „Ik hoop dat ze me kunnen vergeven.”

verslaggever

Betrand Delanoë, de huidige burgemeester van Parijs, bezorgde de inwoners van zijn stad naast fatsoenlijke fietspaden en het stadsstrand Paris Plage ook een slapeloze nacht. Nuit Blanche, een nachtelijke tocht langs ongebruikelijke plekken, moest de Parijzenaars vertrouwd maken met de hedendaagse kunst.

De eerste editie in 2002 kende meteen een dramatisch verloop. In de grote ontvangstzaal van het Parijse stadhuis, voor de gelegenheid ingericht als een Amerikaanse nachtclub uit de jaren dertig, komt rond half drie ’s nachts een man binnenstormen. De ongenode gast, een moslim die een hekel zegt te hebben aan politici ‘en aan homoseksuelen in het bijzonder’, gaat de burgemeester – openlijk homoseksueel – te lijf met een mes. Delanoë raakt gewond en wordt dezelfde nacht nog geopereerd.

‘Witte nacht’, oorspronkelijk de uitdrukking voor een nacht waarin het nooit volledig donker wordt, is inmiddels synoniem geworden voor een avondje cultureel verantwoord doorhalen. Want veel steden volgden de afgelopen jaren het voorbeeld van Parijs: onder meer Rome, Athene, Brussel, Madrid, New York en Montreal hebben eigen nuits blanches.

Ook Amsterdam viert sinds een paar jaar het nachtfestival. Dit dankzij Josine Neyman en Kristel Mutsters, die in de herfst van 2008 in een oude rode Suzuki naar Parijs tuften om de organisatoren daar toestemming te vragen het concept naar Nederland te halen.

Op de vijfde editie van de Amsterdamse Nuit Blanche kunnen cultuurliefhebbers op acht plekken in de stad terecht voor een uiteenlopend cultureel programma. Het thema is crazy makes beautiful; want hoewel het evenement er vaak mee wordt vergeleken, is Nuit Blanche alles behalve een alternatieve Museumnacht, zegt programmeur Saba Babas-Zadeh. „Museumnacht is een organisatie die musea op de kaart zet. Wat wij doen is echt anders. Wij gaan op zoek naar bijzondere plekken, plekken met een verhaal. Daar ontwerpen of verzinnen we een programma voor.”

Dit jaar concentreert Nuit Blanche zich op het gebied rond de Wallen. Volgens de organisatoren „zo’n typische plek waar de doorsnee Amsterdammer met een boog omheen loopt”. In de Oude Kerk tonen zowel beeldend kunstenaars als performance artists tussen zeven uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends hun ‘schaduwkant’.

Nuit Blanche is van origine een gecrowdsourced festival. Kunstenaars en andere creatieven kunnen zich van tevoren met een idee aanmelden. Vervolgens wordt de spanning opgezocht tussen werk en locatie. Zo kan het dat een beeldend kunstenaar aan het fotograferen slaat, of andersom. Sinds dit jaar wordt op sommige locaties ook met een curator samengewerkt Zo heeft de Professional Rebel, een bedrijf dat nieuwe vormen van educatie bedenkt, de Industrieele Groote Club aan de Dam omgebouwd tot een klaslokaal met lezingen van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Want het is niet de bedoeling om overal een keihard knalfeest te geven, zegt Babas-Zadeh. „Soms wordt er best heftige kunst geëxposeerd, dan mag de muziek niet overheersen.” Maar er mág gedanst worden. Bijvoorbeeld op de after party met Tom Trago in het gebouw waar ook deze krant wordt gemaakt.