‘Coach’ Van Miltenburg doet niet aan damage control

Anouchka van Miltenburg kreeg haar eerste jaar veel kritiek. Hoe opereerde ze nu?

Hij loopt naar eigen zeggen niet bij elke vergadering door de wandelgangen van de Tweede Kamer, maar de Algemene Politieke Beschouwingen wilde Peter Zuydgeest – sinds kort bekend als ‘de coach’ van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg – niet missen. Het viel Kamerleden op dat hij de voorzitter deze week vanuit de coulissen souffleerde. Eerder was hij al gezien op de publieke tribune. Daar zou hij haar met ‘sturend oogcontact’ hebben geïnstrueerd.

Zuydgeest (van ‘Zuydgeest communicatie – gespecialiseerd in advies in reputatiegevoelige aangelegenheden’) wil niet zeggen hoe hij Van Miltenburg precies ondersteunt. „Maar haar begeleiden, waar nodig ook tijdens debatten, hoort gewoon bij mijn werk. Dat doen woordvoerders van ministers en politici toch ook?”

Volgens Zuydgeest is er een „iets te romantisch beeld” ontstaan van wat hij doet in de Tweede Kamer. Hij is daar sinds maart woordvoerder en houdt zich inderdaad vooral met de voorzitter bezig. Maar van coaching of damage control is geen sprake, zegt hij.

Gisteren was het precies één jaar geleden dat Van Miltenburg (VVD) na haar verrassende uitverkiezing voorzitter werd. De afgelopen dagen wekte zij niet voor het eerst wrevel in de Kamer. Ze kapte het debat over het regeringsbeleid op wonderlijke momenten af. Juist toen premier Mark Rutte zich, tot verbazing van velen, liet ontvallen dat hij ervan uitging dat het CDA net als het kabinet volgend jaar zes miljard euro wil bezuinigen, besloot de voorzitter een lunchpauze in te lassen. Toen aan het eind van twee lange dagen onduidelijk was of de Kamer dinsdag verder over de financiën zou praten, wilde Van Miltenburg geen knoop doorhakken. „Daarover gaan we dus gewoon even bellen.”

In april was de Tweede Kamervoorzitter in tranen uitgebarsten na een confrontatie met CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Sindsdien is ze kwetsbaar en terughoudend.

Het meest opvallende in het debat deze week was hoe Van Miltenburg zich afzijdig hield toen het escaleerde. Woensdag mocht PVV-leider Geert Wilders herhaaldelijk tieren tegen D66-voorman Alexander Pechtold („Wat een zielig, miezerig en hypocriet mannetje bent u toch”). De voorzitter vond het even later belangrijker om te herhalen dat de bewindspersonen niet bij hun naam genoemd mogen worden. „Het is gebruikelijk dat wij hen met hun functie aanduiden.”

Had ze niet, zoals Arie Slob van deChristenUnie vroeg, moeten ingrijpen tegen Wilders? Volgens coach Zuydgeest is dat niet aan haar om Tweede Kamerleden tot de orde te roepen. Dat moeten ze onderling doen.