Overheidstekort naar 2,5 procent - ‘belang cijfers niet groot’

Het gebouw van het CBS.
Het gebouw van het CBS. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het overheidstekort is over de periode van juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp.

Update 15:20 - Minister Kamp reageert op CBS-publicatie, is niet blij

Onze politieke redacteur Erik van der Walle twittert:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Kamp is goed boos op cbs:vanochtend bekendgemaakt overheidstekort (van juli tot juni van 2,5 pct) zorgt alleen maar voor onduidelijkheid
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Dijsselbloem noemt melding CBS over overheidstekort (2,5) ‘wonderlijkste persbericht in tijden’

Overschot door eenmalige opbrengsten

Het tekort kwam in het eerste half jaar van 2013 uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal was er een overschot van 4,5 miljard, wat te danken was aan de eenmalige opbrengsten uit verkoop van mobiele-tefoonfrequenties. In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan er binnenkwam. Het tekort is in zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen.

Volgens onze economie-redacteur Maarten Schinkel moeten we niet teveel waarde hechten aan deze nieuwe cijfers:

De Europese Commissie kijkt niet naar kwartaalcijfers, maar naar het jaargemiddelde. Aangezien deze inkomsten al waren ingecalculeerd in de begroting, maakt deze eenmalige daling van het tekort weinig uit. Aan het einde van het jaar zullen we alsnog uitkomen op het verwachte verlies. Vergelijk het met een fulltime baan, maandelijks krijg je een vast bedrag binnen, maar in de maand mei komt vakantiegeld bij. Je kunt dan zeggen dat je opeens meer geld krijgt, maar dat is dan natuurlijk eenmalig en niet structureel.

Staatsschuld wel hoger dan Europese norm

De overheidsschuld kwam aan het einde van het tweede kwartaal uit op 442 miljard euro. Dat is 73,9 procent van het bbp. Ruim 13 procent hoger dan de Europese norm van 60 procent. In het afgelopen half jaar liep de staatsschuld op met 15 miljard.

Ook aan de staatsschuldcijfers moet niet teveel waarden worden gehecht, zo zegt Schinkel:

Voor de staatsschuld geldt in hetzelfde. De ene maand krijgt de overheid meer binnen, de andere maand minder. Uiteindelijk gaat het niet om wat per kwartaal binnenkomt en uitgaat - en daardoor wat de staatsschuld is - maar wat er aan het einde van het jaar op de balans staat.