Brian Cookson is de nieuwe machtigste man in het wielrennen

Brian Cookson, die sinds ‘97 voorzitter van de Britse wielerbond was en vandaag werd gekozen als nieuwe UCI-voorzitter.
Brian Cookson, die sinds ‘97 voorzitter van de Britse wielerbond was en vandaag werd gekozen als nieuwe UCI-voorzitter. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De Brit Brian Cookson is de nieuwe voorzitter van de wielerbond UCI, en daarmee de machtigste man binnen de sport. De 42 stemgerechtigde leden van de UCI kozen Cookson vandaag op een uiterst rommelig verlopend congres boven Pat McQuaid, die de afgelopen acht jaar voorzitter was.

Op de 64-jarige Ier Pat McQuaid, sinds 2006 voorzitter, was veel kritiek. Hij leidde de UCI terwijl de sport door een diep dal ging: talloze renners, met Lance Armstrong voorop, bleken dopingzondaars te zijn geweest. De voorzitter die bij zijn aantreden nog “de oorlog verklaarde” aan de doping, heeft de sport niet veel gezonder gekregen.

Zijn uitdager, de 62-jarige Brit Brian Cookson, beloofde het wielrennen wel schoner en transparanter te maken. Maar ook hij is niet van onbesproken gedrag: vandaag werd bekend dat hij zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Pieter Zevenbergen, preses van de ethische commissie van de UCI, maakte vlak voor het congres - in het Palazzo Vecchio in Florence - bekend dat Cookson de Griekse wielerbond met 25.000 euro zou hebben proberen om te kopen, meldde de NOS. Het onderzoek daarnaar loopt nu.

Chaotisch congres door noodgrepen McQuaid

Het congres van vandaag werd mede door die voorgeschiedenis een rommeltje. Ierland (McQuaids thuisland) en Zwitserland (waar hij woont) steunden hem niet meer, dus moest hij op zoek naar een ander land dat hem wilde voordragen. McQuaid kwam uit bij wielerdwergen Marokko en Thailand, maar dat kan eigenlijk niet.

Sportredacteur Derk Walters, die voor NRC in Florence is, legt uit waarom niet:

“Volgens de reglementen mag dat niet, want je mag alleen genomineerd worden door het land waar je geboren bent of waar je woont. Ierland en Zwitserland nomineerden hem allebei, maar trokken dat ook allebei weer in. Daarom werd vandaag een uur lang gedebatteerd over de vraag of de regels moesten worden aangepast, zodat een voordracht door Marokko en Thailand kon worden toegestaan.”

Er werd over gestemd, maar die stemming leverde vervolgens weer geen beslissing op: het werd 21-21.

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond:

Twitter avatar MarcelWintels Marcel Wintels Nu stemmen of we gaan stemmen of we vandaag wel of niet gaan stemmen over aanpassing van de stemprocedure van de verkiezingen…#UCIcongres
Twitter avatar MarcelWintels Marcel Wintels Overigens: Zitten hier va 8.30 met alleen flesje water. Géén koffie, géén thee, géén broodjes, echt niéts en slechts één (kapot) toilet…

Cookson wint met zes stemmen verschil

Vervolgens werd beweerd dat de Zwitserse nominatie wél geldig was, omdat die bond de steun aan McQuaid te laat zou hebben ingetrokken. Uiteindelijk werd op aandringen van Cookson besloten de al dan niet geldige kandidatuur van McQuaid te laten voor wat het was en maar te beginnen met het kiezen van een nieuwe voorzitter.

Cookson won, met 24 tegen 18.

De Brit, die ook de stem van Nederland kreeg, is nu de machtigste man van het internationale wielrennen: de UCI stelt de regels op, stuurt dopingcontroles aan en bepaalt welke wielerploegen mogen meedoen aan de belangrijkste wedstrijden, zoals de voor- en najaarsklassiekers en de Tour de France.

Op welke manier gaat het wielrennen nu veranderen? Een van de belangrijkste voornemens van Cookson, zegt Walters, is het aanpakken van de dopingproblemen:

“Hij wil de antidopingcommissie lostrekken van de UCI, zodat het onafhankelijk kan handelen. Nu is het nog een integraal onderdeel van de wielerbond.”

Cookson sprak dat voornemen ook direct uit nadat duidelijk werd dat hij gewonnen had. Hij bedankt McQuaid voor zijn bijdrage aan de sport.