Borst is mooier met gekweekt eigen vet

Een transplantatie met eigen vetweefsel, bijvoorbeeld voor borstreconstructie of het wegwerken van een lelijk litteken, heeft meer succes als de stamcellen uit het vet eerst twee weken in het laboratorium worden gekweekt. Bij een gewone vettransplantatie was na drie maanden ruim 80 procent van het volume alweer verdwenen. Een transplantaat met 2.000 keer meer vetstamcellen werd echter maar 20 procent kleiner, schrijven Deense artsen vandaag in The Lancet.

Opvullen met eigen vetweefsel is toenemend populair in de plastische chirurgie. De toepassingen lopen uiteen van borstreconstructie, herstel van misvormingen of brandwonden, tot ‘verjonging’, dus voor pure cosmetische chirurgie. Er zijn voordelen. Het gebeurt met eigen weefsel, waardoor er minder afstotingsverschijnselen zijn. Er zijn geen implantaten. En het vet wordt weggehaald – van de buik of billen – waar mensen het toch al liever kwijt zijn.

Amerikaanse borstchirurgiecentra maken al onbekommerd reclame voor de nog nieuwe procedure. „We vormen je borst met je eigen vet. Hij zal normaal aanvoelen. Je houdt een normaal gevoel in je borst en in je nieuwe tepels. Geen andere methode doet dat”, staat op de website van het Miami Breast Center.

Er zijn ook andere geluiden. „Patiënten moeten zich er bewust van zijn dat het weliswaar een ingreep met weinig risico is, maar de voordelen zijn vaak van korte duur en onvoorspelbaar, en de langetermijnrisico’s zijn nog onbekend.” Dat schrijven Australische onderzoekers in een dit jaar verschenen overzichtsartikel in Annals of Plastic Surgery.

Verrijking met gekweekte vetstamcellen was al succesvol bij proefdieren. De Deense onderzoekers deden hun experiment met tien vrijwilligers die wilden afvallen met liposuctie. Daarbij worden vetcellen door een injectienaald afgezogen. Die cellen zijn ook geschikt voor reconstructie. De proefpersonen stemden ermee in om vier maanden lang een transplantaat van eigen vet in beide bovenarmen te krijgen. In de ene arm stamcelverrijkt, in de ander arm gewoon vettransplantaat. Het kleine aantal was voldoende omdat er na vier maanden zo’n groot verschil was.