Amsterdam krijgt nieuw literair festival ter ere van Harry Mulisch

Portret van Harry Mulisch in zijn woning in Amsterdam ter ere van zijn 80ste verjaardag in 2007
Portret van Harry Mulisch in zijn woning in Amsterdam ter ere van zijn 80ste verjaardag in 2007 ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

In oktober vindt het eerste Harry Mulisch Festival plaats op en rond het Leidseplein. Het Harry Mulisch Huis, waar de auteur woonde en werkte,  is voor het eerst toegankelijk.

Amsterdam is, naast Haarlem, de belangrijkste stad geweest in het leven en werk van Mulisch. De auteur woonde en werkte de laatste vijftig jaar van zijn leven, tot zijn overlijden op 30 oktober 2010 op 83-jarige leeftijd, aan de Leidsekade in Amsterdam. Dat werkhuis, lang aangekondigd als het ‘Harry Mulisch Huis’, is tijdens het festival voor het eerst voor een geïnteresseerd publiek toegankelijk.

Tijdens het driedaagse Harry Mulisch Festival, van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober, zal de auteur ook met toneelvoorstellingen, debat, muziek en literatuur geëerd worden. Rode draad, zo schrijft CPNB in een persbericht, is dit jaar is Het stenen bruidsbed, Mulisch’ dit jaar door Johan Doesburg ten tonele gebrachte roman over het bombardement op Dresden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Verder zal onder andere Coen Verbraak zowel Anna en Frieda Mulisch en weduwe Kitty Saal interviewen over de favoriete film- en documentairefragmenten van de auteur. Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw brengt, met speciale gast bariton Thomas Oliemans, een reprise van het programma ‘Zwanenzangen’ dat hij samen met Mulisch in 2000 eenmalig opvoerde in het Concertgebouw.

Het Harry Mulisch Festival 2013 is een inititiatief van Harry Mulisch Huis, Letterkundig Museum, het Nationale Toneel, Stadsschouwburg Amsterdam en De Balie.