Alle hens aan dek!

FOTO AFP/EZRA SHAW

Deze zeilers zijn allen minstens zo heldhaftig als Kevin Costner in de film Waterworld, die op een soortgelijke catamaran probeert te overleven in een wereld die onder water staat. Desondanks kan het zo misgaan, zoals toen vlak voor de start van de negentiende en laatste race van de America’s Cup een pin in de onderste flap van een vleugel van de zeilboot van het Oracle Team USA dreigde af te breken.

Oracle Miracle is het verhaal van elf bemanningsleden op een supercatamaran ter grootte van een kleine veerboot die in een week tijd een 8-1 achterstand tegen Team New Zealand heeft omgebogen in een 9-8 eindzege en de America’s Cup voor de tweede maal op rij kon binnenhalen.

Een van de mannetjes aan boord van de supercatamaran Oracle Team USA is de Nederlander Simeon Tienpont (31), die na afloop triomfeerde in de meest spectaculaire inhaalrace uit de zeilhistorie.