Advertentie Groetjes van AnsaldoBreda

Tussen de NS en de Italiaanse Fyra-fabrikant AnsaldoBreda lopen diverse rechtszaken. De partijen vallen elkaar ook buiten de rechtszaal lastig.

Het Italiaanse bedrijf bijvoorbeeld heeft, om zijn standpunten beter over het voetlicht te krijgen in de media, inmiddels een Nederlandssprekende woordvoerder aangesteld. En gisteren publiceerden de Italianen een paginagrote advertentie in De Telegraaf en NRC Handelsblad. De tekst daarvan luidde:

Geachte treinreiziger,

Een veilige, comfortabele en betrouwbare treinreis met een snelheid van 250 kilometer per uur is voor u helaas nog steeds niet mogelijk. En dat terwijl onze treinen in Italië al vele jaren met snelheden van 300 kilometer per uur rijden. Hoe kan dat? AnsaldoBreda, waarvan ik de eer heb CEO te zijn, is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor dit ongemak. Dat is inmiddels duidelijk geworden. Ik verzeker u dat het mogelijk is binnen korte tijd de Fyra in dienst te nemen. Dus inclusief de aanpassingen die nodig zijn om de treinen ook in extreem slecht winterweer te laten rijden, ook al waren deze aanpassingen niet voorzien in ons contract met de NS. Om dat te bereiken is het dringend noodzakelijk dat de NS weer met ons gaat samenwerken. Als dat gebeurt, kunnen we over een half jaar voldoende treinen inzetten om de dienstregeling te starten. (...) Wij kunnen deze treinverbinding mogelijk maken tot volle tevredenheid van de Nederlandse en Belgische reizigers. Net zoals we dat voor onze Italiaanse reizigers doen met onze snelle Freccirossa treinen.

Met vriendelijke groet,

Maurizio Manfellotto

Niet alleen AnsaldoBreda, ook andere vervoerders letten nauwkeurig op de nieuwe plannen van de NS met de hsl. Concurrerende vervoerders als Arriva en Virgin zullen het alternatief voor de Fyra waar het kabinet vandaag over praat en dat staatssecretaris Mansveld op 1 oktober naar de Kamer moet sturen, in de details bestuderen. Als de NS in hun ogen veel minder levert dan was afgesproken, kunnen ze naar de rechter stappen. Het ministerie houdt rekening met rechtszaken, net als deskundigen.