Wat zegt een Vos

Al een tijdje ben ik verslaafd aan The Fox, een lied van twee broers uit Noorwegen dat binnen een paar dagen duizenden keren op YouTube bekeken werd. Het dancenummer is vrij briljant – het is niet alleen een ontzettend geestige parodie op het genre en de daarbij behorende clips, maar het is ook echt een goed liedje.

Het heeft de sexy geklede danseressen, een autotune stukje, Instagram-achtige beelden van verklede feestgangers in slowmotion en zinnen als ‘you’re my guardian angel‘ – maar de tekst gaat voornamelijk over die ene, uiterst serieus gestelde vraag, een prangende kwestie, een wanhopige uitroep: ‘what does the fox say?’

En terwijl je meezingt met de suggesties die de zanger zelf geeft (‘ring-ding-ding-ding-eding-eding’ en ‘tjochff-tjochff-tjochff-tjochff-tjochff’) komt er een moment waarop je denkt: inderdaad. Wat voor geluid máákt een vos eigenlijk? Zoals ook in The Fox wordt opgesomd: we weten dat een koe loeit, een varken knort, een schaap blaat en zelfs vissen, toch niet de meest lawaaierige van het dierenrijk, doen in ons collectieve brein ‘blub’.

De vos heeft echter geen signature sound. Een afspraak om elkaar op een druk festivalterrein te vinden door luidkeels een bronstige vos na te doen is gedoemd te mislukken, bij het voorlezen van Fantastic Mr. Fox is het niet mogelijk de gewiekste Mr. Fox te onderbreken met enkele ingeleefde vosgeluiden. Natuurlijk weet ik ook niet hoe een okapi precies klinkt, maar de vos is zo dichtbij, zo gewoon. Het lijkt vreemd dat ik geen idee heb van zijn communicatievoorkeuren.

En sinds The Fox een hit is, houdt deze vraag wel meer mensen bezig. Het is dan ook niet moeilijk om een aantal audiofragmenten van vossen te vinden. En wat blijkt: de vos bezit een heel scala aan geluiden, die over het algemeen te scharen zijn onder de noemer: NOGAL BEANGSTIGEND. Hoe sereen en knuffelbaar ze er ook uitzien, zodra ze hun snuit openen lijken vossen ontsnapt uit de hellepoort. Ze beschikken bijvoorbeeld over een soort schurende en schelle blaf, een geluid dat haast aan een pauw doet denken (voor wie niet weet welk geluid een pauw maakt, ga het nu opzoeken. Het is fantastisch).

Maar het is vooral de ‘Vixen’s Scream’ die je de luiken stevig doet vergrendelen: een ijselijke, rauwe gil die klinkt alsof The Blair Witch ergens weer takjes en kiezelsteentjes op een hoopje aan het leggen is. Of alsof er ergens in het kreupelhout een vrouw met een bijl wordt bewerkt. Het schijnt deze nachtelijke vossengil te zijn die ervoor heeft gezorgd dat mensen gingen geloven dat bossen behekst waren.

Het is goed dat ik een antwoord heb gevonden, maar in mijn hoofd zegt de vos toch gewoon iets anders. Tjochff-tjochff-tjochff-tjochff-tjochff, bijvoorbeeld.