Tweede arrestatie in verband met dreigtweets V&D Haarlem

De politie in Haarlem heeft gisteravond een tweede arrestatie verricht in verband met de dreigtweets die de stad gisteren in de ban hielden. ‘s Middags werd al een man aangehouden en zijn computer werd in beslag genomen. In de tweets werd een “bloedpartij” in de lokale vestiging van warenhuis V&D aangekondigd.

Politieagenten bewaken het pand van V&D aan de Grote Houtstraat in het centrum van Haarlem.
Politieagenten bewaken het pand van V&D aan de Grote Houtstraat in het centrum van Haarlem. ANP / Michel van Bergen

De politie in Haarlem heeft gisteravond een tweede arrestatie verricht in verband met de dreigtweets die de stad gisteren in de ban hielden. ‘s Middags werd al een man aangehouden en zijn computer werd in beslag genomen. In de tweets werd een “bloedpartij” in de lokale vestiging van warenhuis V&D aangekondigd.

De politiewoordvoerder wilde over de arrestant nog geen nadere mededelingen doen. Geruchten dat een van de arrestanten een ex-werknemer van V&D zou zijn – die het misschien op zijn manager had gemunt – wilde politie noch burgemeester bevestigen. De burgemeester zei met nadruk tegenover lokale omroep RTV Noord-Holland, dat van “loos alarm” vooralsnog geen sprake was.

‘Dodelijk begin’

Gisterochtend werd de politie in Haarlem gealarmeerd door een reeks dreigtweets die tussen dinsdag 22.19 en 4.19 uur de volgende ochtend waren verstuurd. Er stonden dreigementen aan het adres van warenhuis V&D in:

“circus krijgt dodelijk begin Haghah, 11:50 V&D HaarlemC, manager shoot!”

Later sprak de twitteraar nog van een “bloedpartij”, met zelfmoord tot besluit.

“Niemand hoeft iets te doen. Het gebeurt gwn.”

De afzender gebruikte het inmiddels verwijderde Twitteraccount @cricusbloed; een wellicht verkeerd gespelde verwijzing naar het ‘prijzencircus’ dat het warenhuis deze dagen organiseerde.

Vestigingen gesloten

V&D sloot naar aanleiding van de tweets twee vestigingen en een La Place-restaurant in Haarlem. Het personeel in het warenhuis in het centrum werd binnengehouden. Ook winkels in de omgeving sloten uit voorzorg de deuren. Leerlingen van het nabijgelegen gymnasium moesten tijdens de pauze in school blijven.

Intussen stelde de politie, samen met de Koninklijke Marechaussee, onderzoek in naar de dreiging. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter ingezet, naar een woordvoerder zegt omdat de politie bedacht was op dreiging “vanaf de daken”.