Timmermans dringt aan op vrijlating activisten

Nederland dringt bij Rusland aan op vrijlating van leden van milieuorganisatie Greenpeace die vandaag in de noordelijke havenstad Moermansk voor de rechter staan. De activisten die vorige week een protestactie uitvoerden bij een Russisch olieplatform, worden beschuldigd van het in bezit nemen van andermans eigendom onder het mom van ‘eco-activisme’.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren „mogelijke juridische vervolgstappen” te overwegen. Hij zou de zaak eventueel voor het Zeerechttribunaal willen brengen, een VN-hof voor geschillen tussen staten dat zetelt in Hamburg. Hij prefereert „vanzelfsprekend” een diplomatieke oplossing.

Timmermans heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de VN met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov gesproken. Die beloofde de procedure te versnellen, „zodat er spoedig duidelijkheid ontstaat over het schip en de bemanning”. Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, moet volgens Nederland meteen worden vrijgegeven.

De opvarenden, die dinsdag van hun geënterde schip zijn gehaald, zijn gisteren gehoord in aanwezigheid van een advocaat, meldt Greenpeace. De organisatie, die vanochtend vanuit de rechtbank verslag deed via Twitter, meldt dat de aanklager eist dat de activisten langer worden vastgehouden. De rechtszaak liep nog toen deze krant naar de drukker ging.